Mandag ga innbyggerne i Rissa og Leksvik kommuner sitt ja eller nei til sammenslåing. Det endte med dødt løp i Leksvik. 949 personer stemte for sammenslåing med naboen Rissa, og 949 stemte imot. I Rissa stemte 63,3 prosent av innbyggerne ja til sammenslåing med Leksvik.

Kommunestyret avgjør

Etter det Fosna-Folket forstår, er det nå opp til det nye kommunestyret i Leksvik å ta stilling til om man vil gå videre med sammenslåingsprosessen.

- Dødt løp i en folkeavstemning om kommunesammenslåing har aldri skjedd før i Norge. Det har skjedd at det har vært én-, to-, tre- og fire stemmers overvekt, men aldri nøyaktig likt, sier Geir Vinsand.

Han jobber som utreder i Nivi analyse. Vinsand er regnet som en av Norges fremste eksperter på kommunestruktur, og satt blant annet på 1990-tallet sentralt i Christiansenutvalget som utredet kommune- og fylkesstrukturen i Norge.

Han påpeker at det nå blir opp til det nye kommunestyret å avgjøre hva som skjer videre med prosessen.

- De må enten fatte et vedtak etter beste skjønn, eller starte prosessen med innbyggerne på nytt, sier Vinsand.

Frykter deling av Leksvik

Listetopp for Fremskrittspartiet i Leksvik, Kurt Myrabakk, er bekymret over splittelsen kommunesammenslåingen har skapt i kommunen.

«Tror nesten ikke mine egne øyne, og er overlykkelig over at resultatet ble akkurat 50/50. Partiene hadde på forhånd sagt at de skulle forholde seg til folkets dom, om det så ble med 0,1% flertall den ene eller den andre veie. Nå, med 50/50 har vi muligheten til å ta tak i saken med kløkt, og hindre de skadelige prosessene som er uttalt ville starte ved et marginalt flertall. Tror nesten jeg vil gå så lagt som å si, dette var det eneste resultatet som kunne hindre en splittet kommune når det ble som det ble», skriver han på Facebook.

I går uttalte avtroppende Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) at han fryktet at Vanvikan ville løsrive seg fra Leksvik kommune dersom det ble nei i folkeavstemningen. Myrabakk deler bekrymringen om en mulig deling av kommunen.

- Nå blir det opp til kommunestyret å avgjøre hva som skjer videre med saken. Jeg vet at det er sterke krefter i Vanvikan som ønsker sammenslåing med Rissa, og som jobber mot å bli holdt igjen av Leksvik. Jeg håper at vi klarer å beholde grensene til dagens Leksvik kommune, uansett om vi forblir alene eller om det samme arealet går inn i en sammenslått kommune med Rissa, sier Frp-toppen.

Vi fulgte folkeavstemningen live mandag kveld og natt til tirsdag:

00.47: Rissa-ordfører Vollan om folkeavstemmingen: - Resultatet er veldig som forventet. Jeg er veldig glad for at det ble flertall i Rissa. Når et så klart flertall sier ja og det 50/50 i Leksvik, så mener jeg det er meningsløst om politikere legger kjepper i hjulene for sammenslåing.

00.05: Grovtellingen i Rissa viser at 63,6 prosent av innbyggerne har stemt for sammenslåing med Leksvik.

23.53: Line Abel, Venstres ordførerkandidat i Leksvik om folkeavstemningen: - Det er ikke så mye annet å si enn at folket har sagt 50/50. Jeg er overrasket over at det ble så jevnt. Jeg hadde trodd det ville bli en liten overvekt av nei.

23.19: Resultatet fra folkeavstemningen i Rissa er foreløpig ikke klart. Sentrumskretsen i Rissa sier imidlertid følgende om kommensammenslåing: Ja - 673, Nei - 278

23.14: Avtroppende Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) opplyser at formannskapet og valgstyret i Leksvik skal samles i morgen for å diskutere resultatet.

- Etter det vil nok hvert enkelt politiske parti komme med sin uttalelse.

Strøm bekrefter at det nå blir opp til politikerne i kommunestyret å avgjøre hva som skjer videre med sammenslåingsprosessen.

- Folket har ikke gitt ett klart råd. Men dødt løp er også et råd, sier Sp-veteranen.

- Er du overrasket over at det ble dødt løp?

- Om du hadde spurt meg på forhånd om jeg hadde trodd det ville bli på stemmen likt, hadde jeg nok holdt det som veldig usannsynlig. Det tror jeg også matematikerne på Matematikkbølgen på Amborneset vil være enig med meg i, svarer Strøm.

Han ønsker ikke å svare på om han er skuffet over resultatet.

23.10: Aps ordførerkandidat Torun Bakken i Rissa om resultatet av folkeavstemmingen i Rissa: - Stakkars politikere, tenker jeg.

23.07: - Det er helt utrolig, sier folk på kommunehuset i Leksvik.

23.04: Rissa-ordfører Ove Vollan: - Det er kjempebra. Nå er det bare opp til politikerne i Leksvik at de gjør det riktige.

På spørsmål om valgresultatet i Leksvik vil ha noe å si for hva politikerne gjør ut av folkeavstemmingen, sier Vollan at han ikke vet om det er nytt eller gammelt kommunestyre som skal si ja eller nei til sammenslåing. I Rissa er det det gamle kommunestyret som skal avgjøre.

23.03: - Folket har talt. Og de er delt helt på midten, er Arbeiderpartiets ordførerkandidat Knut Ola Vangs umiddelbare kommentar til det smått utrolige resultatet i folkeavstemningen i Leksvik.

- Jeg er litt usikker på hvordan vi angriper dette videre, men slik jeg ser det, blir det opp til kommunestyret å avgjøre. Jeg skal drøfte dette med ordføreren, sier Vang.

22.56: Stemmene i Leksvik er talt opp. 50 prosent ja, 50 prosent nei. 1898 stemmer er talt opp.

22.43: Det sies at resultatet fra folkeavstemningen er rett rundt hjørnet, men det drar ut i tid, melder Fosna-Folkets reporter i Leksvik.

22.33: Torun Bakken, Rissa Ap: - Jeg er litt bekymret for hva resultatet av valget i Leksvik betyr for kommunesammenslåingen, ettersom Arbeiderpartiet i kommunen har flagget nei til kommunesammenslåing. Jeg lurer på om valgresultatet har en sammenheng med innbyggernes syn på kommunesammenslåingen. Samtidig gleder jeg meg over fremgangen deres. Vi er jo forskjellige, vi mener jo at kommunesammenslåing er en god ting å gå videre med.

22.32: Bjørnar Buhaug (Sp): - Jeg er veldig spent. Jeg har trua på at det går bra inntil jeg ser noe annet. Jeg tror vi har gjort en bra valgkamp, men jeg er spent på hvordan folkeavstemminga påvirker valget.

22.04: Tellingen pågår fortsatt.

21.45: Tellingen av stemmene i folkeavstemningen er i gang i Leksvik.

21.25: Stemningen virker å ha snudd i Leksvik siden innbyggerundersøkelsen i mai i år. Den gang svarte 59 prosent ja til sammenslåing med Rissa. I den siste meningsmålingen, som Trønder-Avisa fikk gjennomført, svarte et knapt flertall i Leksvik nei til sammenslåing med Rissa.

21.21: Leksvik-ordfører Einar Strøm sa til Fosna-Folket tidligere i dag at han mener Leksvik videregående skole blir nedlagt dersom det ikke blir sammenslåing. Videre frykter han en deling av kommunen. Strøm mener Vanvikan vil forsøke å løsrive seg å bli en del av Rissa.

20.36: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Rissa Torun Bakken: - Jeg tror innbyggerne i Rissa sier ja til sammenslåing, og så blir det spennende å se om de sier ja i Leksvik. Jeg håper det.

20.17: Leksvik-ordfører Einar Strøm uttalte til Fosna-Folket tidligere i dag at han tror på ja-flertall i Leksvik. Den siste meningsmålingen viste et knapt nei-flertall til sammenslåing i Leksvik kommune.

20.04: Fosna-Folket er til stede både i Rissa og Leksvik for å følge kommunesammenslåingen.