I tillegg til kommunelegen stilte Tore Sem, beredskapskoordinator i Ørland kommune, Magdele Presthus, kommunalsjef for oppvekst, Marit Ervik kommunalsjef for helse, Maria Harøy, leder for smittesporing i Ørland kommune og ordfører i Ørland, Tom Myrvold i nettmøtet.

Chatten er nå stengt for spørsmål. Les svarene under.

Siste innlegg

Gunn Kari Hegvik

Tusen takk for alle spørsmål og innlegg!

Da vil jeg bare takke for alle spørsmålene vi har fått til kommuneoverlegen og kommunens kriseledelse. Noen savner kanskje at enkelte spørsmål ble besvart, men jeg håper og tror at de fleste temaene er dekket inn i svarene. Håper dette var opplysende, og tusen takk for følget!

Hvorfor går ikke kommunen inn for gult nivå på skoler og karantenekrav for husstandsmedlemmer? Er det fordi det ikke er noen utfordring i kommunen vår med å få nok folk på jobb både i barnehager, skoler og i helsesektoren? Men er det kun belastning og kapasitet i helse- og omsorgstjenesten som skal ligge til grunn for å gjøre ett lokalt tiltak? Eller legger man til grunn at man ikke er så bekymret for de av barna våre som er under 12 år. For denne aldersgruppen har så lav sykdomsbyrde og bidrar relativt lite til smittespredning. Og med det akseptere at en del av barna våre får covid-19?

Lilha!

Hei Lilha og takk for dine spørsmål!

1. Gult nivå i skoler: ut fra FHI utbruddsgruppe sin forskning gir jevnlig testing bedre etterlevelse og bedre mulighet til å fange opp smitte i skoler enn å øke nivået til gult.

2. Karantenekrav: Det er helt gått bort fra karantenekrav i Norge og vi skal ikke bruke dette tiltaket lenger

3. Det er utfordrende med nok bemanning i helsetjenesten på grunn av mye forkjølelse og ulike virus i befolkningen nå. Jeg antar dette også er gjeldende for skolene uten at jeg har noen tall på det.

4. Vi forholder oss til Regjeringens strategi og FHI sine råd ut fra smittesituasjon lokalt og nasjonalt. Bakgrunnen for disse rådene er pandemistrategien som er rådende nå

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Hvis man har to isolerte husstandsmedlemmer som har testet positivt, og man selv får luftveissymptomer, men tester negativt. Er det da forsvarlig å dra på jobb på en skole som enda ikke er utsatt for smitte?

Skoleansatt

Du kan ta en ny test for å være sikker. Det er nå anbefalt å ta daglig test i 7 dager for alle husstandsmedlemmer, også de fullvaksinerte.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Hvor mye større må det nåværende utbruddet bli før det iverksettes strengere tiltak?

Noen

Hei. Det er ikke bare antall smittede som sier noe om tiltak som bør vurderes, men også i hvilken grad de smittede har sammenheng med hverandre.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

utbruddet er ikke ferdig før februar om vi skal fortsette slik!

huff

Jeg er nok mer optimistisk og tenker i løpet av 1-2 uker

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

4.Hva med definisjonen av «nærkontakter» når en vet at flere av klassene på flere av kommunens skoler i dagene før utbruddet var samlet i minst to store kultursamlinger?

5.FHI sier: Det er kommunene som fatter vedtak og sitter nærmest situasjonen og har best forutsetning for sin situasjon. Hva mener kriseledelsen?

6.Er «angsten» mot tiltak utover sporadisk og enkel testing, betinget av økonomi?

7.Dekker staten slike utgifter?

Arild Tørum

Hei:-)

4. Nærkontakt defineres som kontakt med en person som er bekreftet smittet med covid-19 mindre enn 48 timer før den smittede fikk de første symptomene.

Kontakten har vært under to meters avstand i mer enn 15 minutter eller direkte fysisk kontakt.

5. Kriseledelsen er enig i at kommunen og kommuneoverlegen har ansvar for tiltaksvurderingen. I denne vurderingen samarbeider vi med Statsforvalteren, og noen ganger nabokommuner. Vi spør også Folkehelseinstituttet om veiledning.

6. Ørland kommune følger nasjonale retningslinjer når det gjelder tiltak. Økonomi er ikke til hinder for å iverksette lokale tiltak hvis det anses nødvendig.

7. Staten dekker kommunens koronautgifter.

Marit Ervik (kommunalsjef for helse)

Flere barn/ungdommer som har fått påvist korona i sommer, har slitt med ettervirkninger av viruset. Det er blitt opplyst om at de blir fort slitne og sliter med pusten. Når det ikke blir gjort andre tiltak enn å teste og "se hva som skjer", hvordan vet dere at dette ikke skjer våre barn som nå blir smittet, en etter en på skolene?

Inn med tiltak i skolene nå

Hei. Smitten har allerede skjedd i barnegruppen og tiltakene som settes inn nå inad i klassene er for å oppdage nye som faktisk utvikler smitte. Husstandsmedlemmer testes daglig og vil ikke komme på skolen dersom de får påvist virus i nesen og kan smitte videre.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Magdele skriver under her at "de som er syke skal være hjemme", men barn kan dra på skolen "lett forkjølte" skriver kommunelegen. Dette hvis de har tatt test. Lett forkjølte er vel fortsatt å betrakte som "syke barn" eller?? Håper dere skjønner at dette skaper uro..

Mor til barneskoleelev

Hei. Barn som er syke regnes som barn med nyoppstått snørr/feber/hoste siste 24 timer. Restplager som hoste kan vare i flere uker etter gjennomgått forkjølelse.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Hei! Ser dere skriver at det er satt inn sterke tiltak, kan dere utdype? Som mor til et barn med påvist korona har jeg følt at de tiltakene dere har satt inn er alt for dårlige. Vi har selv valgt å holde samtlige husstandsmedlemmer hjemme, selv om dere rådet oss til å leve som normalt, dvs gå på jobb/barnehage/skole. Dette synes jeg er skremmende! Ørland kommune burde ha satt samtlige nærkontakter i karantene da de første nåværende tilfellene kom, da hadde kanskje smittetallene vært mye lavere. Vi tenker at vårt barn kanskje kunne vært smittefri om dere hadde hatt «sterke tiltak» fra dag en!

Mor av koronasmittet barn

Hei.

Det er satt inn forsterket tiltak i form av utvidet testing. Jevnlig testing i dette omfanget er et forsterket tiltak i selv.

Husstandsmedlemmer uavhengig av vaksinasjonsstatus testes nå daglig, mot tidligere anbefalt at fullvaksinerte testes kun ved symptom.

I klasser er det utvidet testløp for å avdekke evt skjult smitte.

Maria Harøy (leder for smittesporing)

Det sitter famile hjemme med 2 barn som har testet positivt, men fremdeles må mor og far gå på siden de har testet negativt. Mor jobber I helseinstitusjon, hvordan kan dere forsvare at det er " innafor " når vi vet at testene kan slå ut positivt om ei uke feks? Ikke redd for smitte på helseinstitusjoner?

Hjemmeskolemamma her også.

Hei. Det går alltid en tid fra man får virus inn i nesen til man får sykdom og kan smitte andre. For koronavirus er denne tiden mellom 1 til 10 dager, men stort sett 3-5 dager. I denne tiden vil man teste negativt på hurtigtest. Det betyr at man ikke har virus i nesen. Og dermed kan man heller ikke smitte videre.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Når innføres meter’n igjen?

Tom M. Estokk

"Meter'n" er et av flere tiltak som vil kunne være hensiktsmessig å benytte basert på til enhvert tids gjeldende smittesituasjon. Per dags dato er det hverken nasjonalt eller lokalt vurdert innføre/anbefale i Ørland kommune.

Tom Myrvold

Hele klasser testes. Hva med de elevene som tar skolebuss, blir de informert om at en elev i den kretsen har testet positivt?

I Trondheim ble det anbefalt munnbind, hvorfor skjer ikke dette her? Trykket er ganske stort nå.

Henger meg også på den forelderen som nevner dette med Opphaugforestillingen : Den er den 11. det er knapt ei uke til. Det er nye elever på Opphaug som har testet positivt i dag.

Lurer

1. Det har vist seg lite smitte ved offentlig transport slik som buss. Det er derfor ikke grunn til å teste alle som tar buss.

2. Munnbind er et av mange tiltak som kan vurderes.

3. Alle typer forestillinger/kulturarrangement vurderes fortløpende. Slik andre smitteutbrudd har vært her har de vart over kortere tid og forhåpentligvis er dette utbruddet over snart. Det har vært en liten nedgang i antall nye smittede siste par dagene.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Har hørt at det er rett og slett mobbing av barn på skolene, av søsken av barn som har covid. De andre skyr dem og vil ikke leke med dem. Stemmer dette? Hva blir gjort opp mot det? Dette er noe dere må gripe fatt i med en gang.

Bekymret

Hei

Vi er gjort kjent med dette og det vil følges opp. Vil også oppfordre berørte om å kontakte skolen slik at konkrete situasjoner følges opp.

Magdele Presthus (kommunalsjef for oppvekst)

Når det blir oppdaget smitte i et skoletrinn blir hele trinnet satt i testløp…jeg og min familie var i timesvis sammen med en covid-smittet, men fikk beskjed om at testing ikke var nødvendig…vi skulle leve som vanlig, og kun teste ved symptom….hvorfor denne forskjellen??

Bekymret

Det skilles mellom vaksinerte og uvaksinerte i forhold til hvilke råd som gis. I tillegg ser vi på andre ting som når man var sammen og når smitten ble påvist. Dersom du fortsatt lurer kan du ringe koronatelefonen i morgen så kan vi se på din sak mer konkret.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

hvorfor stenger ikke skoler og barnehager?

anonym

Kriseledelsen foretar avveininger og fortløpende vurderinger av nødvendighet og forholdsmessighet av de tiltak som iverksettes får å hindre smitte, slik det kommer også til uttrykk i smittevernloven. Å stenge skoler og barnehager er enkelt forklart vurdert å medføre større ulemper enn fordeler basert på gjeldende smittesituasjonen.

Tom Myrvold

Tidligere ble vi anbefalt å ta en vanlig test ved symptomer - dersom denne var negativ kunne vi gå tilbake på skole/barnehage/jobb etter man ble frisk. Nå når vi ser at mange tester positivt etter flere dager med negativ, hvordan skal vi da forholde oss til dette? Her i huset testet vi med symptomer negativt på mandag. Vi har fortsatt symptomer. Bør vi ta flere tester underveis i sykdomsforløpet?? Og når kan vi føle oss trygge på å gå tilbake til skole/barnehage/jobb?

Mamma og barnehageansatt

Hei

Ved fortsatt symptomer bør man ha en gjentatt test. Det bør også tas en test ved forverring av syptomer, som feks oppstått feber.

Maria Harøy (leder for smittesporing)

Vil det bli opplyst om at noen er i et testløp til arbeidsplass/klassetrinn/barnehage? De som er i testløp er jo potensielle smittebærere. Vil ikke sende barnet mitt i barnehagen og risikere smitte. Har nær familie som ikke kan vaksineres.

Mor i barnehagen

Hei.

1. Angående klasser som er i testløp vet skolen om det. Arbeidsgivere får ikke beskjed fra kommunen om voksne som er i testløp.

2. Testløp betyr hyppig testing av personer som kan ha vært utsatt for smitte. Når noen tester negativt kan man stole på den testen. Ved at testen gjentas etter bare 2-3 dager fanger man opp de som i mellomtiden får virus i nesen og før de faktisk kan smitte videre. De som er i testløp får også beskjed om å teste ekstra dersom det oppstår symptomer i mellomtiden.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

jeg som elev er livredd for å gå på skolen selv om jeg er vaksinert. elever i klassen min er smittet!

christoffer

Hei. Christoffer. Det er trist å høre at du er livredd. Ved å teste de andre og deg selv så ofte som vi gjør klarer vi å fange opp de med smitte før de klarer å smitte videre.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak

Barn som har hatt influensa å testet negativt vært feberfri i 24 timer men fortsatt hoste kan disse på skole?

Lurerbare

Hei.

Restsymptom som hoste kan sitte i en stund etter gjennomgått infeksjon. Dersom barnet har testet negativt og har vært feberfri i 24 timer kan barnet på skole. Viser til flytskjema på Ørland kommunes hjemmeside, under knappen "er du forkjølet?".

Maria Harøy (leder for smittesporing)

Barn som har hatt influensa å testet negativt vært feberfri i 24 timer men fortsatt hoste kan disse på skole?

Lurerbare

Ja det kan de. Hoste kan vare i 2 uker etter gjennomgått forkjølelse.

Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak