- Vedtaket viser at Regjeringa legger egne retningslinjer til side, ogsender samtidig signaler til kraftselskapene om at disse retningslinjene ikkegjelder i praktisk politikk, sier blant annet Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Hans Anton Grønskag, leder Landskapsverni Norge (LANO), har sendt følgende innlegg til Fosna-Folket:

Det største angrepet på Kystnorge - noensinne!

LANO kjemper en ulike kamp mot sterke krefter for å bevarenaturlandskap og kulturlandskap som betyr mye for oss, og som vi ønsker å reddefor kommende generasjoner. Vi består av en rekke motstandsgrupper i landet, somsammen representerer flere tusen mennesker!

Gjennom våre kamper lokalt, har vi opplevd hvor lite vernlandskapet har.

- miljøvernorganisasjoner har stort sett interessert seg forlandskap ut fra faktorer som kjemisk forsøpling, lagring av avfall, eller utfra hensyn til sårbare arter m.v, med to hederlige unntak : Naturvernforbundet,og Norges Miljøvernforbund.

- også det statlige lovverket og miljøvernet følger stort settdette, dersom det da ikke kan anvendes lover knyttet til fornminner osv.Fylkesmennenes rolle i dette viser seg alt for svak.

- Rett nok har vi organisasjoner som Norsk turistforening. Deressyn har ofte vært klart på landskapets side.

Likevel ser vi at verken myndigheter eller organisasjoner viseren avgjørende interesse for landskapet som bygdefolkets leveområde ogorienteringsramme, eller for den saks skyld, vanlige hyttefolk og turfolksrekreasjonsområde.

Folk fødes og lever i et landskap, blir preget av det ogforvalter det. Dette landskapet er en arv som har en egenverdi, og som noe engjerne vil gi videre.

Slike landskap trues nå av en aggressiv vindkraftindustri, enindustri som segler under ”grønt” flagg, og som sentrale politikere, fravenstre til høyre, har gitt merkelappen politisk korrekt.

Både folk som bor fast i de berørte områdene, folk med hytter ogfritidshus, unge og gamle vil med dette appellere til politikerne og andre medmakt: Stopp raseringa av landet!

- Vi har en kystlinje som ikke noe land kan fremvise maken til,men må snu å vende på et mangelfullt lovverk for å hindre at kyststrekninga bliren sammenhengende nålepute!

- Estetiske hensyn er ikke gangbart argument, noe ogsåOED-ministeren har sagt i klartekst. Dette er ikke godt nok! Folk står opp fordette, men opplever å kjempe mot sine egne.

- Langs kysten segler havørna som en god påminnelse om at vernnytter, men den samme staten som berget ørnebestanden vil nå gjøre ørnasluftveier til livsfarlige trafikkfeller.

- Vi har fjellområder, skogområder og daler som er mer uberørteenn i noe land i Europa. I disse områdene streifer alt fra villrein og fjellrevtil ulv og bjørn, og man har et lovverk som beskytter disse dyrene, men glemmerlandskapet. Ikke noe landskap er godt nok ”i seg selv” for dette lovverket, ogmenneskets forhold til sitt landskap blir lite berørt. Det føles som det liggeren urban tenkning bak.

Mot det angrepet som nå skjer, føler folk seg ganske maktesløse.Ja, de føler seg tråkka på! Og mange har kjempa lenge!

I dette ligger det mange forhold.

- Grunneiere blir gitt kompensasjon for å frigi store områder.

- Kommuner får erstatningsbeløp, penger som ofte blir tunga påvektskåla om frislepp skal gis.

- Utbygningsselskapene ser utsikter til å håve inn penger pgastatlige subsidier i form av ”grønne sertifikater, og presset mot folksmotvilje blir sterkt, og rått!

- Folkeavstemninger blir avvist fordi ordførere har inngått”gode” avtaler med kraftselskapene.

Dette utbyggingsmaskineriet oppleves som en annen dimensjon enndet man gjerne vil forbinde med demokratiske prosesser, og vi er sjokkerte overat sentrale politikere og offentlige instanser, som Fylkesmannen, ikke ser det.

Vi mener av vindkrafthysteriet er en gedigen blindvei imiljøpolitikken, og dette kan bli et mareritt langt inn i framtida, dersom manikke stopper nå!

Ingen i dette landet er overbevist om at vi trenger mer kraft,og dersom våre myndigheter har inngått avtaler med et internasjonalt marked somforutsetter at norsk natur skal ødelegges, burde det vel i det minste være etpolitisk tema på Stortinget?

Skal norsk natur ofres for å forsyne et europeisk marked medkraft, og skal dette gjøres uten at de som lever i den berørte naturen skal blihørt?

Både i våre naboland Sverige og Danmark, i land på kontinentet,England og i USA går folk sammen i et høyt og klart NEI!

Vi har aldri tidligere følt oss så sveket av egne politikere ogmyndigheter som i denne saken! Derfor går vi sammen, og vi vil gjerne ha mangemed oss i et felles krav overfor våre myndigheter:

Dette må stoppe!

Olje og energiministeren skryter av at man skal bygge ”Verdensstørste” vindkraftverk langs hele Trøndelagskysten! Er vår egen Fylkesmann, ogegne kommuner like begeistret som Ola Borten Moe? Dette er et stort stykke avden norske kyst. Kan man stilltiende se på dette?

For Landskapsvern i Norge (LANO)Hans Anton Grønskag (Leder)