- I forbindelse med branntilsynet fra Fosen brann- og redningstjeneste, fikk vi beskjed om å stenge alt der og da. Så har vi gjennomført strakstiltak for å kunne benytte bygget i begrenset vis noen dager til. Nå ber vi dere politikere om råd for hva vi skal gjøre videre, sier enhetsleder for kommunalteknikk, Jon Foss, til formannskapet i Ørland kommune.

I fjor besluttet Ørland kommune å satse på å bruke Tines game lokaler i Brekstad sentrum som et kommunalt tilholdssted for frivilligheten i kommunen.

Stor aktivitet har ført til at Fosen brann- og redningstjeneste befarte bygget i begynnelsen av mars.

Det førte til full stopp i bruken.

Bekymringsmelding

Brannvesenet oppsummerte sin befaring i en bekymringsmelding til kommunen.

«Dagens bruk av bygningen er ikke i samsvar med hva bygget er godkjent som, det er derfor ikke foretatt vurderinger og tiltak som ivaretar personsikkerheten ved bygningen på en god måte. Det ble blant annet avdekt dårlige rømningsforhold, flere brutte brannskiller, manglende varsling og lagring av farlig vare som ikke var satt i system/lagret forsvarlig.» skriver brannvesenet i bekymringsmeldingen.

Det gjør at kommunen har gjennomført strakstiltak som Foss forteller at kommer i størrelsesordenen 100 000 kroner.

- Vi har igangsatt disse tiltakene, blant annet med montering av et brannvarslingssystem og etablering av en ytterligere rømningsvei fra andre etasje i tillegg til den eksisterende, sier Foss.

- Det gjør at bygget kan benyttes i begrenset omfang i dag, forklarer han.

Maks 10 personer

Selv med de gjennomførte strakstiltakene for brannsikkerheten, er det store begrensninger av bruken av den andre etasjen i bygget. Der ligger blant annet meierisalen, som har vært et øvings- og aktivitetslokale mange ulike frivillige grupper i kommunen har brukt.

- Det må større tiltak til for å kunne opprettholde den bruken som har vært tidligere. Vi arbeider med en sak om oppfinansiering som kommunestyret får til behandling i sitt neste møte, sier Foss.

- Frem til vi får gjennomført runde to med tiltak, kan maks ti personer oppholde seg i andre etasje på Meieriet samtidig. Rømningsvei nummer to, og brannvarslingssystemet gjør at vi kan benyttet bygget i det hele tatt. Ellers ville det vært avstengt fortsatt.

Andre lokaler

Før jul skrev Fosna-Folket at det var åtte faste lag og foreninger som har hatt tilholdssted i Meieriet. Siden den tid har aktiviteten økt betraktelig.

Kommunalsjef for plan, drift og landbruk, Arnfinn Brasø, forteller at kommunen har funnet andre lokaler til både korps, seniordansere og andre.

- Det er en betydelig økt aktivitet som gjør at brannvesenet kommer på befaring. Leder i Ørland frivilligsentral, Margaret Aune, er hypergod til å få med folk på ny aktivitet, sier Brasø til formannskapet.

Mulighetsstudie om langsiktig bruk

Som del av budsjettet for 2018 satte politikerne av midler til en mulighetsstudie rundt hvordan og hva man skal bruke Meieriet til i fremtiden.

En arbeidsgruppe er satt ned, og har 6. april som frist for innspill fra interessenter.

Der skal man vurdere selve bygget, utviklingsmuligheter og hva det er mulig å få til innenfor de tekniske begrensningene selve bygget har for aktivitet. Kostnader skal også beregnes slik at politikerne har et beslutningsgrunnlag for å se hvor mye og hvordan de kan satse på frivilligheten.

Kostnadene i tilknytning til å utbedre bygget med tanke på brannsikkerheten vil være en naturlig del av mulighetsstudien.

- I neste kommunestyre vil vi legge frem sak om oppfinansiering for å gjennomføre branntiltak for å kunne bruke bygget som tidligere. Mulighetsstudien med innspill fra andre kommer senere etter at arbeidsgruppa får gjennomført sitt arbeid, sier Jon Foss.