- Vi har ansvaret for et av Europas viktigste militære objekt, sier Arne Ivar Sundseth, som er leder for Mosvik Leksvik Verran heimevernsområde.

Det oppsummerer hvorfor blant andre sjefen for Heimevernet i Trøndelag, oberst Håkon Warø, politimesteren i Trøndelag, Nils Kristian Moe, sjefen for Ørland flystasjon og 132 Luftving, oberst Hans Ole Sandnes, og fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar i fylkesmannen var samlet til møte om beredskap og sivilt-militært samarbeid på Fosen i Bjugn tirsdag.

Denne uka gjennomfører de fire heimevernsområdene på Fosen sin årlige trening.

Helt nytt er et omfattende møte mellom alle som har beredskapsansvar på ulike nivå på Fosen for å bli bedre kjent og få til enda bedre samarbeid i kriser og fred.

Sjef for Trøndelag Heimevernsdistrikt, Håkon Warø. Foto: Jakob Ellingsen

- Norges viktigste mål

Det er Heimevernet som har det lokale territoriale ansvaret for hele Norge. De skal sikre mennesker, infrastruktur og samfunnsfunksjoner i sine tildelte områder. Trøndelag heimevernsdistrikt, HV 12, har ansvaret for norsk suverenitet i Trøndelag fylke, og det inkluderer selvfølgelig også Fosen.

«Norges kanskje viktigste militære objekt, Ørland flystasjon ligger i HV-12s ansvarsområde», skriver heimevernsdistriktet på sine nettsider.

- Heimevernet i Trøndelag har høyest prioritert av heimevernet i landet. Forsvaret skal organisere sin aktivitet etter oppdraget. Fosens heimevern blir ikke færre folk fremover. Det skal være mellom 600 og 650 heimevernssoldater på Fosen fremover også, sier Warø til forsamlingen der fire av ordførerne er på plass, lensmann i Fosen, Rune Halvorsen og ledelsen i Fosens fire heimevernsområder.

- Vi skal forvalte det territorielle ansvaret og sikre infrastruktur og viktige objekter på Fosen, og også ha aktivitet rettet mot objektet mot sørvest-spissen av Fosen, sier Warø med henvisning til Ørland flystasjon.

Våpen på plass når Heimevernet øver. Foto: Jakob Ellingsen

Etterretningstrussel

De oppmøtte får en etterretningsbrief som er unntatt offentlighet for at militær og sivil ledelse skal ha oversikt over hvilken aktivitet og trusler utenlandsk etterretning og mulige aktører har på Fosen.

- Etterretningstrusselen er reell, og den er her. Lokalbefolkningen kjenner sitt nærsamfunn godt, og vår oppfordring er å ringe til politiet med mistanke med én gang man ser ting utenom det vanlige som kan være utenlandsk etterretning. Da har vi mulighet til å kontrollere om alt er som det skal være. Det har vi ikke dersom man ringer dagen etter, sier politimester Moe.

Sjef i Austråt heimevernsområde, Stian Tyskø, i samtale med politimester Nils Kristian Moe i Trøndelag politidistrikt. Foto: Jakob Ellingsen

Storøvelse

Inne på Ørland flystasjon er det Luftforsvaret som har ansvaret for sikkerheten. Men alt utenfor militære områder som skal til for at flystasjonen kan gjennomføre egne flyoperasjoner, har heimevernet ansvaret for å beskytte.

I år trekker flystasjonssjef Sandnes den store NATO-øvelsen Trident Juncture som flystasjonens store aktivitet utover den vanlige drifta.

- Det er forberedende aktivitet som begynner på høsten. Øvelsen medfører et stort vertskapstilsnitt for 132 luftving. Det blir mange flere som skal spise og sove på flystasjonen, sier obersten.

- Selve øvelsen varer i ti dager, så er det oppsummering og alt materiell skal ta seg ut av området. De siste reiser vel hjem nærmere jul, sier Sandnes.

Samarbeid

Med omorganisering i politiets struktur på Fosen, senest med tidligere Leksvik kommune som del av Fosen lensmannsdistrikt fra 1. april av, og også Indre Fosen som ny kommune og Trøndelag som nytt fylke fra nyttår, sier fylkesberedskapssjef Skar at det er viktig å bli kjent med hverandre.

- Vi skal samarbeide i situasjoner der beredskap skal vurdere å mobilisere. Man må kjenne hverandre. Da kommer samarbeidet til beste for innbyggerne, sier Skar.

- Når vi har evaluert etter alvorlige hendelser i Åfjord, så er det at man kjenner hverandre en viktig faktor for at de som har hatt behov fikk så god hjelp, sier Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap).

Fosen-lensmann Rune Halvorsen i samtale med Jan Robert Humstad som er leder for Roan/Åfjord heimevernsområde, og Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) Foto: Jakob Ellingsen

Katastrofer

Det er formelle kriterier og klart definert tjenestevei som skal følges for å sette inn Heimevernet for å hjelpe til i sivile tilfeller.

I nyere tid er søk etter savnede personer, flom på Nord-Fosen, broen som gikk i Åfjord i 2006, og skogbrann konkrete eksempler der Heimevernet har vært mobilisert.

- Ved hendelser som overskrider nødetatenes kapasitet er Heimevernet en gripbar ressurs. Vi besitter allsidig lokalkompetanse og kan ha mange personer på plass på kort tid. Uformelle samtaler gjør at vi kan være på plass raskere om politimesteren ber om assistanse gjennom de formelle kanalene. Da må man ha kontakt, sier Roar Dybdahl, som leder Rissa heimevernsområde.

Heimevernet har også i oppgave å støtte det sivile samfunnet med hurtig beredskap for eksempel i forbindelse med naturkatastrofer eller søk etter savnede personer.

- Dette møtet er en historisk dag for Heimevernet i Fosen. Planlegging og samsnakking på forhånd med så mange av de viktige beredskapsaktørene gjør at samhandlingen blir bedre når beredskapshendelser faktisk oppstår. Det kommer fosningene til gode, sier Jan Robert Humstad, leder for Roan/Åfjord heimevernsområde.