Det var i april at Jan Helge Asperheim ble tilbudt jobben som rektor og daglig leder ved nye Fagerenget montessoriskole i Lysøysund i Bjugn.

Asperheim kommer til stillingen som tidligere rektor ved Knarrlagsund oppvekstsenter i Hitra kommune.

– Perfekt start

– Da jeg kom på intervju merket jeg at engasjementet fra denne gjengen var smittsomt, sier Asperheim med henvisning til styret i samvirkeorganisasjonen som står bak privatskolen.

Den kommunale skolen i Lysøysundet ble lagt ned for to år siden. Siden den gang har det blitt lagt ned formidabel innsats fra lokalsamfunnet for å etablere et privat skoletilbud. Torsdag denne uka var aller første skoledag ved Fagerenget montessoriskole.

– Det ble en perfekt start på første skoledag, sier Asperheim, som torsdag tok imot elever og foreldre ute i skolegården.

Montessoripedagogikk

Han har seks års erfaring fra skoleverket bak seg, men montessoripedagogikk er forholdsvis nytt for rektoren.

– Jeg har foreløpig ikke tatt formell montessoriutdanning, men har jeg lest meg opp en del, i tillegg til at vi i staben har fått opplæring og veiledning fra vår mentor i Sverige. Det virker veldig interessant, sier han og legger til at flere ansatte trolig skal videreutdannes etter jul.

Asperheim utgjør ett av fem årsverk ved skolen.

Fordeler med mindre skoler

– De ansatte med mest erfaring og kompetanse fra montessoripedagogikk er satt inn på førstetrinn.

Noe av det som trakk Asperheim til nettopp Lysøysund var dugnadsånden for skolen.

– Det som kjennetegner grendeskolene er mye dugnad. Slik var det ved Knarrlagsund, også. Det var aldri noe problem å få foreldre til å stille på dugnader eller foreldremøter. Da jeg skiftet beite ønsket jeg å jobbe på en grendeskole, fordi det gir oss så mange muligheter, sier han.

Godt skolemiljø

Totalt 33 elever ble torsdag innskrevet ved privatskolen. Nå gleder Asperheim seg til å ta fatt på skoleåret og komme ordentlig i gang.

– Den viktigste jobben for meg nå blir å sørge for at både elever og ansatte trives. Et godt skolemiljø er alfa omega for læringsmiljøet, sier han.