Mandag kveld ankret rogalendingen Tor Vea opp med M/S Sandstrand utenfor Austrått i Ørland. Mandag morgen var den populære lagunen forvandlet fra steinete og med tang til den lekreste lagune.

Bo- og badelyst

Forvandlingen av den populære stranda ved Austrått er et av de mange tiltakene i Ørland som finansieres av den kommunale bolyst-potten på totalt ni millioner kroner.

En halv million er bevilget til strandprosjektet, som i tillegg til to båtlass med sand også skal brukes til å lage en bane for sandvolleyball, grillfasiliteter samt et sanitæranlegg med toalett og dusj. Det siste bygges i samarbeid med Austrått Camping.

Sand fra Øygarden

Mandag kveld, på samme tid som fotballberserkene fra sagaøya Island startet ydmykelsen av England i strandbyen Nice på den franske riviera, var Tor Vea og hans mannskap på tre klare til å starte jobben med å pumpe 270 kubikkmeter lys skjellsand fra Øygarden utenfor Bergen fra lasterommet i M/S Sandstrand.

Vea er daglig leder i selskapet Boston AS, kaptein om bord i skuta og mannen som i snart 20 år har sørget for å levere sand til et stort antall norske strender.

Har du strand? Vi har sand!

På land ventet blant andre Tor Bretting, Tonje Iren Sundet, Pål Inge Sagfjæra med datteren Loni Skaret Sagfjæra samt strandnabo Trude Buhagen og sønnen Sander Buhagen på det som skulle skje. Fotballeventyret i Nice fikk gå sin gang, for her skulle det skje et aldri så lite under på den steinete stranda.

- Har du stranda, så har vi sanda, slår Tor Vea fast på selskapets nettsider. Boston AS holder kontor i Kopervik, kommunesenteret i Karmøy i Rogaland.

Forventning på land

På land fryder femåringen Loni seg når hun ser slangen fra båten nærme seg stranda. Loni er godt vant med å hoppe i vannet, men som oftest blir det i basseng. Nå gleder hun seg til å få ei fristende sandstrand med sandbunn også ute i sjøen.

- De fleste som bestiller ei sandstrand vil ha den levert i perioden fra april og fram til St. Hans. Har de ikke fått stranda si innen den tid, så venter de heller til neste år. Men her er det ikke sånn, forklarer rogalendingen på klingende dialekt.

- Fantastisk sjø

Det er sjelden sandstrandleverandørene er så langt nord med sandskuta.

- Sjøen er fantastisk klar her nord, sier Vea. Mens sjefen står i fjæra med enden på den lange slangen, så starter mannskapet om bord pumpa som skal sørge for at sjøvann brukes til å frakte sanda inn til stranda. Med forventningsfulle blikk står en drøy håndfull fosninger og ser på slangen.

Først kommer det mengder med sjøvann, men så skifter spruten farge. Mens vannet renner ned fjæra og ut i sjøen bygger det seg opp en haug med den lyseste og lekreste sand. Brede smil kommer fram i ansiktene på stranda.

- Kjekt å levere

- Dette er et kjekt produkt å levere, folk blir alltid glad, sier Vea like smilende som de andre. Norges største «strandløve» setter seg ned i den første sandhaugen, og får følge av de andre. Her skal de første strandslottene bygges. Sanda er definitivt godkjent, både til bading og bygging!

SLIK VAR DET PÅ SAMME STRAND I «GAMLE DAGER»: Snart blir denne stranda som ny

Som seilende strandsandleverandør har Vea funnet en nisje.

- Mange steder fraktes det sand med bil til strender, men vi kan levere til steder der det ikke er lett å komme til med lastebil, forklarer Tor Vea.

Kan nå 200 meter

Slangen som brukes til å pumpe sand fra lasterommet kan forlenges til inntil 200 meter, og ved å flytte utløpet av slangen bortetter stranda så ligger sanda jevnt og fint utover når mannskapet på M/S Sandstrand har gjort jobben.

Mens knotten hersker i luftrommet tar de lokale heimveien fatt seint mandag kveld, mens de fire om bord i sandskuta har ei lang natt foran seg.

Ny over natta

Tirsdag morgen er Fosna-Folket tilbake, og treffer på nytt bolystentusiast Thor Bretting i samtale med Tor uten «h» og Vea til etternavn.

I løpet av natta har stranda skiftet farge. Borte er stein og tang. Nå lyser skjellsanda opp på en ellers litt regntung og skyet sommermorgen. Tor Vea har fått et par timers søvn mens mannskapet på skift har pumpet sand natta gjennom. Nå er det bare siste rest av Øygarden-sand som igjen om bord.

Thor fikser sommerværet

- Vi kommer med et lass til i sommer, men jeg er ikke helt sikker på når, forklarer Vea. Thor Bretting er mer enn fornøyd med nattas jobb, og får en trivelig prat med Tor Vea. Nå er det opp til meteorologikonsulenten Bretting å sørge for at sommerværet kommer tilbake. Prosjektgruppa bak tiltaket forteller at de har planer om å legge ut en bølgebryter i den østvendte åpningen av lagunen om vinteren, slik at bølgene når det stormer fra øst ikke skal komme og stikke av med sandstranda.

For sikkerhets skyld minner lokalavisa om at Bretting og Tonje Iren Sundet, som begge har vært med å fordele bolystmidlene innen Opphaug krets, mandag kveld tok hverandre i handa og lovte å stille i badeantrekk når stranda offisielt skal innvies!