To ganger tidligere i år har Roan kommunestyre sagt nei til å gå i samtaler med Bjugn og Åfjord om en sammenslåing av alle tre kommunene. Roan har allerede vedtak på å slå seg sammen med Åfjord, etter at roansbyggen i mai sa ja i en folkeavstemning. Roan og Åfjord skal etter planen bli én kommune fra 1. januar 2020.

Bjugn på frierferd

Etter at ørlendingene i mai sa nei til sammenslåing med naboen Bjugn, gjorde Bjugn selv et fremstøt mot Åfjord. Dermed gikk Åfjord og Bjugn sammen til Roan i håp om at nordfosenkommunen var positiv til en sammenslåing av alle tre kommunene. Så langt har altså Roan kommunestyre to ganger sagt nei, og onsdag kveld skulle Roan-politikerne for tredje gang på kort tid behandle saken.

Press fra Fylkesmannen

I forkant av kommunestyremøtet i Roan onsdag kveld, kom et brev fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Der var Fylkesmannen relativt tydelig på at dersom ikke Roan nå gikk inn i samtaler med Bjugn og Åfjord, så ville Fylkesmannen anbefale Roan slått sammen med tvang. Fylkesmannens fremstøt må ha hatt litt innvirkning på Roan-politikerne. Onsdag kveld ble det besluttet å utsette behandlingen av Bjugns frieri til torsdag neste uke.

«Representantene i kommunestyret ønsker å stille spørsmål til Fylkesmannen i sakens anledning», skriver ordfører Einar Eian (H) i en SMS til Fosna-Folket.

Det er ventet at Fylkesmannen stiller på kommunestyremøtet i Roan torsdag neste uke.