Luftforsvaret introduserte ørlendingen i den nye stillingen under Værnes flyshow, hvor Tesli fungerte som operativ stevneleder i helga. F-16-piloten får nå tittelen senior national representative F-35.

- Han blir Norges nasjonale representant på Luke air force base ved Phoenix i Arizona. Her skal han lede treningen av norske offiserer opp mot F-35. Dette er både flyteknikere og piloter. Martin har god erfaring som F-16-flyger og erfaring fra internasjonale operasjoner. Dessuten har han personlige egenskaper, som gjør han godt egnet som sjef for de norske offiserene og for å være Norges representant, sier stasjonssjef oberst Aage Lyder Longva ved Ørland hovedflystasjon.

- Et eventyr

Major Tesli er opprinnelig fra Oslo, men har flydd F-16 på Ørland siden 1998. I dag bor han på Garten. Tesli er særdeles ydmyk i forhold til oppgaven som nå venter.

- Jeg gleder meg til å være med på å forme Norges nye kampflyvåpen. Dette blir et eventyr. Jeg vet også at det var mange gode og dyktige kolleger som ønsket denne jobben, sier Tesli.

Han skal nå gå ettårig stabsskole i England, før han og resten av F-35-teamet setter kursen for Luke air force base i USA på sensommeren neste år.

- Gruppen består av personell fra Ørland- og Bodø hovedflystasjon samt kampflybaseprosjektet og andre avdelinger i Luftforsvaret. Jeg blir den norske sjefen i USA, og skal lede treningen av piloter og flyteknikere opp mot F-35. Vi blir en miniskvadron, som skal lære å operere flyet, forteller han.

Viktige erfaringer til Ørland

Norge får levert sine første norske F-35-fly i USA neste år. Disse skal benyttes som treningsfly. Perioden fra 2015 til 2017 blir særdeles viktig.

- Erfaringene og lærdommen fra to år i USA skal vi ta med hjem til Norge i 2017. Det er da vi skal starte med å bygge opp F-35, som Norges nye kampflyvåpen på Ørlandet. I 2017 vil vi ha mye av de samme fasilitetene på Ørland hovedflystasjon, som på basen i USA. Dette er for eksempel flysimulatorer og hangarer, forklarer Tesli.

De første F-35 kampflyene skal etter planen flys til Ørland høsten 2017.

- Hvem som skal fly er ikke bestemt ennå, men det blir noen av pilotene som vi lærer opp i USA. Det er klart at det blir et historisk øyeblikk når de første flyene lander på Ørlandet.

- Grei overgang til F-35

- F-35 er et enseters fly. Hvordan påvirker det opplæringen av pilotene?

- Det er klart det spiller en rolle. I begynnelsen vil selvfølgelig treningen foregå i simulator. Jeg har imidlertid hørt at det skal være en grei overgang fra å fly F-16 til å operere et F-35, sier Tesli.

Anskaffelsen av F-35 er regnet som den største investeringen på fastlandet i Norge noen sinne. Major Tesli er ikke i tvil om at valget er riktig.

- F-35 er det beste flyet vi kan ha for å virke som et troverdig og patent kampflyvåpen i 30 år fremover, sier han.

Flygerlegende til stede

Tesli er svært interessert i andre verdenskrig, og da spesielt i utefronten og Luftforsvarets rolle. Derfor betydde det mye for ham at tidligere sjef for Luftforsvaret og krigsveteran Wilhelm Mohr var til stede da han ble presentert i den nye stillingen i helga.

- Han var med på å bygge opp Little Norway, flyvåpenets treningsleir i Canada. Deretter dro han til England og ble sjef for den norske 332-skvadronen. Fra 1942 og ut krigen deltok han i krigen som jagerflyger. Mohr ble tildelt krigskorset med sverd for sin innsats. Dette er en person som jeg beundrer voldsomt. Det var stort at han var til stede i helga, sier Tesli.