De to som står for tiltaket er også de samme. Paret Bjørn Hosen og Linn Rosø representerer henholdsvis Frivilligsentralen og Åfjord Røde Kors. Hosen er daglig leder i Frivilligsentralen mens Rosø er sekretær i Åfjord Røde Kors.

Tradisjon

Det første året de åpnet dørene for folk som ville melde seg på, var de svært spente på hvordan tiltaket ville bli mottatt. Til sin glede erfarte de at mange ville være med. I fjor var det 38 påmeldte innen fristens utløp, men det kom 43 stykker. Imidlertid var det både plass og mat til alle.

– En må ta i litt når en bestiller, for å være sikker, sier Hosen.

Godt kjøkken

Kokinga er det kommunens eget kjøkken ved helsesenteret som tar seg av. På menyen står kalkun og ribbe med tradisjonelt tilbehør. Det velrennomerte kjøkkenet står ikke noe tilbake for det som lages på restaurant. Hosen mener de har mye av æren for at de har hatt suksess med tiltaket. Maten er god, og dessuten avlaster det de frivillige. I andre frivilligsentraler har de stått for kokinga sjøl, og dermed er det blitt mye ekstraarbeid.

– Vi kan konsentrere oss om å henge opp julepynt og å holde gløggen varm, sier Hosen.

Bryter isen

At gjestene er med på å pynte juletreet sammen, mener Rosø er med på å bryte isen. Når de er kommet så langt at gardintrappa tas fram for å pynte treet, er stemninga på plass.

Da ideen om «Sammen på julekvelden» ble plukket opp av Hosen, var det via frivilligsentralen på Hitra. Grunntanken bak opplegget var å gi et tilbud til enslige. Til Åfjord har det kommet mange slags folk. Blant annet har de hatt par som ikke lenger har barn boende heime.

Livsstil

For Rosø og Hosen er det blitt en del av julefeiringa å samles i Bakeriet på julaften. De synes det er greit å ta julemiddagen der sammen med mange mennesker, for så å dra heim til seg sjøl i nitida om kvelden.

– Det er stas, sier Rosø.

I år som tidligere er det gratis å feire jul på Bakeriet.

– Det er noe av poenget med det hele, sier Hosen.

De som sponser tiltaket er Åfjord Røde Kors, Åfjord Helseslag, Åfjord kommune og Åfjord Sparebank. Deltakerne har vært både tilreisende arbeidere, blant annet fra Polen, innfødte åfjordinger og noen nytilflyttede. I år som tidligere har folk vært på døra til Frivilligsentralen med gaver.

– Det mottas med takk, men helst ikke gaver som inneholder frukt. Det kan det bli søl av, sier Rosø.