Ørlendinger bosatt i støysonen gikk mann av huse da Støygruppa Ørland i samarbeid med Forsvarsbygg og Ørland kommune tirsdag kveld inviterte til folkemøte der støyisolering var eneste tema.

Om lag halvparten av Ørlands befolkning er bosatt innenfor sonen der Forsvarsbygg skal vurdere om det er behov for støytiltak på boligene. Status så langt er at Multiconsult på vegne av Forsvarsbygg har vært på befaring i 430 boliger, og 50 boligeiere har undertegnet avtale om støydempende tiltak. Samtidig har Forsvarsbygg i dag på plass bevilgning for å sette i gang tiltak på ytterligere 100 boliger.

Orientering om løsninger

Under folkemøtet fikk en lydhør forsamling en teknisk innføring i ulike tiltak som er aktuelle der boligene må støyisoleres. Støygruppa hadde på eget initiativ invitert Åsmund Flagstad fra konsulentselskapet Rambøll til å orientere om de mest brukte tiltakene for å redusere støy i boliger. På vegne av Multiconsult redegjorde spesialrådgiver i akustikk, Tonje Dobrowen Fredriksen, om det samme temaet. Fra Forsvarsbygg redegjorde grunnerverer Sturla Johnsen om status for støyisolering i gul støysone.Ett av spørsmålene som dukket opp i løpet av møtet er at Forsvarsbygg ikke tilbyr støyisolering av fritidsboliger.

Forsvarsbygg har til nå kun lovt å tilby innløsning til fritidsboliger i rød støysone. Denne konklusjonen er ikke Støygruppa enig i og derfor vil dette bli fulgt opp av gruppas nestleder Edgar Alsaker som sammen med advokater vil forsøke å finne løsninger der fritidsboliger kan få rett på støyisolering.

Lars Arne Rånes fra Støygruppa Ørland viser et eksempel på utført arbeid med støyisolering som ikke holder mål. Foto: Skjalg Ledang

Mye bra og noe dårlig

I oppsummeringen av møtet sa leder Hans Kristian Norset i Støygruppa Ørland at det er gjort mye godt arbeid på mange boliger, men rettet også kritikk mot en del av det konkrete arbeidet som så langt er gjort for å støyisolere bolighus. Både grunnerverer Sturla Johnsen og direktør kampflybase i Forsvarsbygg, Olaf Dobloug, er tydelige på at der det avdekkes feil, så skal det rettes så snart som mulig. Både Forsvarsbygg og Støygruppa er klare på at de anbefaler alle huseiere som skal få utført tiltak å stille med en bygningskyndig person, særlig når det gjennomføres befaring med tanke på overtakelsesprotokoll etter utført arbeid. Forsvarsbygg på sin side ønsker at huseiere som er usikre på om arbeid utføres korrekt så snart som mulig tar kontakt med Forsvarbyggs byggeleder.Hans Kristian Norset sier til Fosna-Folket at Støygruppa har deltatt i arbeidet med å utforme kontrakten som presenteres for huseiere som skal få utført tiltak på boligen.

- Konstruktive samtaler

- Etter at disse kontraktene nå er tatt i bruk ser Støygruppa at det er behov for å forbedre disse kontraktene, da de ikke fanger opp en del aktuelle tema som i ettertid har kommet opp. Senest denne uka har vi hatt konstruktive samtaler med Forsvarsbygg der vi har spilt inn flere punkt som bør reguleres gjennom avtalen, sier Norset.

Støygruppa har også fått en del henvendelser fra huseiere som savner informasjon og bistand. Av den grunn så har styremedlemmene Lars Arne Rånes og Arnstein Mikkelhaug tatt på seg oppgaven med å bistå de som ønsker informasjon eller bistand til å skaffe dette.

- Gjennom den påbegynte bistanden som støygruppa nå har bidratt til, så har vi de siste ukene sett mye bra utført arbeid, og det mener vi skal være en selvfølge når Forsvarsbygg engasjerer snekkere. Verre er det der vi oppdager meget dårlig utført arbeid med mange synlige feil, i tillegg til at vi har grunn til å tro at det også befinner seg en del skjulte feil. Dette har vi nå tatt opp med Forsvarsbygg hvor vi også i et tilfelle har hatt felles befaring der det raskt ble avdekket mange feil. Forsvarsbygg har lovt snarlig oppretting av dårlig snekkerarbeid, samt at Forsvarsbygg nok vil bedre sine rutiner i den videre oppfølging og informasjon på støyisoleringsarbeidene fremover, sier Hans Kristian Norset.

Kontaktet byggeleder

Norset mener at det viktigste for de som nå får utført tiltak på sine hus, er at de tar en grundig befaring sammen med Forsvarsbygg sin representant før man signerer overtakelsesprotokoll. Ved befaringen som tas før man signerer, så anbefales huseier å ta med seg en bygningskyndig person, og har man ikke dette så vil Støygruppa etter evne forsøke å bistå.

Morgenen etter folkemøtet fortalte direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg at han samme dag ville gjennomføre et møte med Forsvarsbyggs byggeleder for å ta opp det som hadde kommet fram av kritikk under folkemøtet.

Synlige feil

Torsdag var Fosna-Folket med Lars Arne Rånes fra støygruppa til en av boligene der det er gjennomført støydempende tiltak. Mens deler av arbeidet tilsynelatende ser bra ut, så ser man ved første øyekast at andre ting langt fra er gjort slik det skulle vært. Dette gjelder blant annet omramming av vinduer, der arbeidet er gjort slik at det raskt vil bli fuktinntrenging med følgende råte. Beslag som skal lede vann ut fra treverket er også montert feil.

Huseieren forteller at arbeidet har pågått i flere uker, men at det har vært vanskelig å kommunisere med arbeiderne som har utført jobben, da det bare av og til har vært en norsktalende tilstede. Huseieren reagerer også på at arbeiderne ikke har hatt tilgang til en arbeidsbrakke med spiserom og toalett, men har måttet benytte slikt i boligen de har støyisolert.

Norsktalende

Det er Sandefjord-selskapet Byggmester Strand som fikk den første kontrakten på støyisolering. Daglig leder Tore Strand sier til Fosna-Folket at han ikke har anledning til å uttale seg til media, og viser til kontrakten med Forsvarsbygg.

Olaf Dobloug i Forsvarsbygg sier på sin side at det skal være minst en norsktalende i hvert snekkerlag. Etter ukas folkemøte, befaring og dialog understreker imidlertid alle parter at man ser framover, og vil bidra til at det som enkelte omtaler som landets største oppussingsprosjekt skal gå til alles tilfredshet framover.