For at det skulle skje måtte Høyre gjøre et særdeles godt valg i Sør-Trøndelag og få inn tre mandater. I tillegg måtte Linda Helleland fortsette som minister. Tirsdag formiddag ligger Høyre an til å få inn to mandater fra Sør-Trøndelag. Det betyr at Rissa-ordfører Vollan i beste fall får noen gjesteopptredener på Stortinget.

Tenkte ikke stortingsplass

Både Rissa-ordfører Vollan og Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) fulgte valget fra Sør-Trøndelag Høyres valgvake i Trondheim sentrum.

- Jeg tenker ikke på om jeg får turer til Oslo eller ikke. Det som er avgjørende er om Erna får fortsette i regjering eller ikke. Det er alt for tidlig å konkludere nå, men det er veldig oppløftende tall, sa Rissa-ordfører Ove Vollan der han satt ved siden av ordfører-kollega Steinar Saghaug mandag kveld.

Lang natt

Klokka 21.00 mandag stengte valglokalene for i år. Da ble også de første prognosene for hvordan det går i valget offentliggjort. Det var ingen tvil om at 21.00-prognosene gikk i de borgerliges favør.

- Målet er å få tre representanter fra fylket på Stortinget, enten direkte eller ved utjevningsmandat. Sjansen for det er kanskje ti prosent. Valget som helhet blir veldig veldig jevnt, og vi får neppe et klart resultat i dag, sa Høyres andrekandidat i fylket Mari Holm Lønseth, som lå an til å få fast plass på Stortinget om tellingen av stemmesedlene gir samme utfall som de tidlige prognosene.

-  En ting er sikkert, jeg får ikke sove nå, så det ligger an til å bli en lang natt, fortalte Holm Lønseth til Fosna-Folket mandag kveld.

Hun trodde da at partiet ville gjøre et godt valg både i fylket og på landsbasis fordi de har snakket om egen politikk heller enn å rakke ned på partiene man ikke er enig med.

Spent stemning på Høyres valgvake i Trondheim sentrum. Foto: Jakob Ellingsen

Ingen tidlige møter

Leksvik-ordfører Steinar Saghaug sa han hadde ryddet kalenderen dagen etter valget slik at han kunne følge med utover valgnatten.

- Dette var en fantastisk lovende start, men det er opptellingen av stemmene som avgjør valget, ikke tidlige prognoser. Jeg blir sittende oppe. Jeg har fri kalender i morgen formiddag, sa Leksvik-ordføreren mandag kveld.

Verken Saghaug eller Vollan ville dra noen konklusjon om hvorvidt valgresultatet kunne avgjøre hvem som blir ordfører i Indre Fosen kommune.

- Det skal veldig mye til for at vi gjør et så godt valg at det spiller inn, sa Rissa-ordfører Vollan.

Og slik valgresultatet ligger an med to Høyre-mandater fra Sør-Trøndelag, vil ikke valget spille inn på ordførervalget. Hvem som blir ordfører i Indre Fosen, vil trolig bli avklart i løpet av de kommende ukene.

En spent Torhild Aarbergsbotten (i midten) følger mandatsprognosene Foto: Jakob Ellingsen

Heiagjeng

Torhild Aarbergsbotten fra Ørland har representert Høyre på Stortinget denne perioden, men har ikke stilt til gjenvalg i årets valg fordi hun har ønsket å flytte tilbake til Trøndelag og bli fylkespolitiker på heltid.

- Det er godt å være i Trøndelag i dag og følge resultatene herfra. Det er også godt å være heiagjeng og ikke stå til valg, sa Aarbergsbotten etter at de første prognosene var klare.

- Det er litt spesielt, og en helt annen følelse å være på denne siden av hendelsene. For fire år siden vippet jeg frem og tilbake mellom å ha plass og ikke på Stortinget. Det var ikke før langt utpå tirsdagen at utfallet var klart. Jeg har et fryktelig stort håp om at det blir et borgelig flertall igjen i år, sa Aarbergsbotten.

- Jeg håper at blokkene blir såpass tydelige at man ikke kan true om kabinettspørsmål og det ligger alt for mye på vippen. Landet trenger en solid regjering med et tydelig flertall, sa den avtroppende stortingsrepresentanten.

- Jeg er et typisk A-menneske, og er best på å stå opp tidlig, så jeg legger meg nok i kveld og står heller opp tidlig, fortalte hun om kveldens strategi videre.

Klump i magen

Rissa-ordfører Vollan beskrev de første tallene som en stor lettelse, selv om ingenting var avgjort.

- Jeg har gått med en klump i magen i hele dag. Nå er jeg veldig mye mindre spent, sa han.

- Det vipper hele tiden frem og tilbake med hvem som er inne og hvem som er ute. Flere partier vipper like rundt sperregrensen på fire prosent, så det er på ingen måte avgjort nå. Selve mandatsfordelingen har mye å si, sa han.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er listetopp for Høyre. Blikket hennes gikk mandag kveld mellom sendingen som viste NRKs prognoser, og den andre store skjermen som viste TV2s prognoser.

- Det er veldig spennende. Nå er det bare å følge med. Ingenting er avgjort og vi skal ikke ta seieren på forskudd. Ingenting er avgjort, men det er veldig positive tall vi ser nå tidlig, sa kulturministeren til Fosna-Folket, mens hun fulgte valgsendingene nøye.

- Jeg har trua, sa hun.

Og resultatet ble som kjent borgerlig seier. Erna Solberg (H) fortsetter som statsminister i en Høyre-Frp-regjering.