Det amerikanske Joint Program Office (JPO) har informert Lockheed Martin om at de har besluttet å stanse utviklingen av en alternativ F-35-hjelm.

Dermed fokuseres det nå utelukkende på å utvikle og forbedre andregenerasjonshjelmen (Rockwell Collins Elbit Systems of America Vision Systems generasjon 2) som brukes i opplæring og testing i dag. Programmet vil med dette hente inn rundt 45 millioner dollar i midler som man opprinnelig hadde avsatt til utvikling av den alternative hjelmen.

– Regjeringens beslutning om å fortsette utelukkende med den opprinnelige hjelmen er et tegn på deres tillit til hjelmens ytelse og vellykkede løsninger av tidligere identifiserte tekniske utfordringer, uttaler Lorraine Martin, Executive Vice President og General Manager i Lockheed Martin F -35 Lightning II program i ei pressemelding.

– Hittil har mer enn 100 F-35 piloter flydd mer enn 6000 flyvninger og 10 000 timer med hjelmen, og deres tilbakemeldinger har vært svært positive. Lockheed Martin og deres leverandører vil fortsette å fokusere på å utvikle og levere en hjelm med enestående evner, avslutter Lorraine Martin.

F -35s hjelm (Helmet Mounted Display Systems - HMDS) gir pilotene en enestående situasjonsforståelse; alle opplysningene pilotene trenger for å fullføre oppdraget sitt - gjennom all slags vær, dag eller natt - vises på hjelmens visir. I tillegg streamer F -35 Distributed Aperture System (DAS) sanntidsbilder fra seks infrarøde kameraer montert rundt flyet til hjelmen, slik at pilotene kan «se gjennom» flyskroget.

Fra og med produksjonsstart for Low Rate Initial Production (LRIP), vil programmet innføre en tredjegenerasjonshjelm som har bedre nattsyn -kamera, nye flytende krystall-skjermer, automatisert justering og forbedringer i programvaren.

F-35 Lightning II er et femte generasjon jagerfly som kombinerer avansert stealth- teknologi med det tradisjonelle jagerflyets hastighet og smidighet. Det finnes tre ulike varianter av F -35, hvor Norge har en avtale om innkjøp av 52 fly av typen F-35A.

Med hovedkvarter i Bethesda, Maryland, er Lockheed Martin et globalt sikkerhets og luftfarts selskap som sysselsetter rundt 116 000 personer over hele verden og er hovedsakelig engasjert i forskning, design, utvikling, produksjon, integrasjon og opprettholdelse av avanserte teknologiske systemer, produkter og tjenester. Netto omsetning for 2012 var $ 47,2 milliarder.