Kappseilasen mellom Oselveren og Åfjordsbåten pågår for fullt. Båtene blir drevet fram av en sterk SMS-storm både fra Vestlandet og Trøndelag. Hvem som kommer i mål som Norges nasjonalbåt er ennå uvisst.

Få, om noen, har slik kunnskap om Åfjordsbåten som båtbygger Einar Borgfjord på Stadsbygd. Han har gode argumenter å slå i bordet med i spørsmålet om hvorfor Åfjordsbåten bør bli Norges nasjonalbåt.

- Den er en av de beste kombinerte ro- og seglbåtene. Åfjordsbåten blir bygd til forskjellig bruk i størrelser fra 17 til 60 fot. Båten ble gitt som Norges nasjonalgave til Islands 1000-årsjubileum. Det var Magnar Gilde som bygde de to båtene som islendingene fikk.

Åfjordsbåten er også mye brukt som illustrasjonsbåt i bøker og eventyr. Da Theodor Kittelsen illustrerte det nornordske eventyret ”Skarvene ved Utrøst” var det en åfjordsbåt han tegnet og ikke en Nordlandsbåt. Og så er fasongen på Åfjordsbåten uendret fra så langt tilbake i tid vi vet, sier Borgfjord som nå ser fram til enda mer oppmerksomhet rundt Åfjordsbåten i forbindelse med Farmen-innspillingen i Bjugn. Åfjordsfiringen ”Geirr” som er bygd på Stadsbygd for noen år siden er en av båtene som vil bli å se i TV-ruta om noen måneder.

Det er ikke bare Åfjordsbåten Borgfjord har kunnskap om. Han vet også en god del om Oselveren.

- Den er en like gammel båt som Åfjordsbåten. Den er også en tradisjonsbåt, men ikke regnet som en spesielt god båt. Den bygges også i færre størrelser en Åfjordsbåten. De største er bare noen og tretti fot. Rundt forrige århundreskiftet ble den mer en regattabåt, og den ble særlig populær i Oslofjorden. Den ble en stasbåt mer enn en fiskerbåt, forteller Borgfjord.

Åfjordsbåten har fått navnet sitt fordi det var mye båtbygging der, og så langt som tre mil fra sjøen foregikk det båtbygging. Det er ikke bare i Åfjord Åfjordsbåten har blitt bygd. Mange av de store lofotbåtene ble bygd langs Trondheimsfjorden.

Einar Borgfjord tror at dersom Åfjordsbåten blir kåret til Norges nasjonalbåt vil det føre til økt oppmerksomhet om og kjennskap til båten.

- Tidligere har vi blant annet kåret en nasjonalfugl og en nasjonalrett. Alle vet at det er fossekallen og kjøttkaker. Skulle Åfjordsbåten vinne vil det bli et navn de fleste etter hvert vil kjenne. Derfor: Send BÅT 3 til nummer 2225, oppfordrer han.

HER KAN DU SJEKKE AVSTEMNINGEN

ÅFJORDSBÅTEN: Båtbygger Einar Borgfjord har stor kunnskap om Åfjordsbåten. Her står han med åfjordsfiringen ”Geirr” som skal være med i Farmen-innspillingen i Bjugn.