- Det er et overraskende bra avlingsår med tanke på hvor lite nedbør det var tidlig i sesongen.  Jeg vil karakterisere det som et normalår, sier Elin Torbjørnsen fra Norsk Landbruksrådgivning Sør-Trøndelags kontor i Rissa.

Trøblete høst

De aller fleste kornåkrene i Rissa er nå tresket, men fortsatt står noe korn og venter på skurtreskeren.

- Vi har hatt en trøblete høst med leveringsstopp og mangel på konteinere. Lite vind har også gjort at det har tatt lang tid med opptørkingen. Før det siste styggværet lå avlingene for bygg på mellom 500 og 700 kilo per dekar. Nå vil jeg tro de ligger på mellom 400 og 500 kilo. Det ser bra ut for havren også. Nå er det meldt finvær, så denne uken blir nok det meste som står igjen tresket, sier Torbjørnsen.

Gode avlinger

På Ørlandet er heller ikke alt kornet i hus ennå.

- Det står noe igjen, men det er håp denne uka med finværet som er meldt. De som har tresket og som jeg har snakket med gir uttrykk for gode avlinger. Jeg vil karakterisere det som et middels plussår, men det er store variasjoner i avlingsmengdene, sier Anders Brå Norsk Landbruksrådgivning Sør-Trøndelag.

Låg hektolitervekt

Fiskå Mølle Trøndelag tar i mot det meste av kornet som dyrkes i Rissa og Leksvik. Så langt har mølla tatt i mot drøyt 2500 tonn korn.

- Vi har tatt i mot 2200 tonn bygg og 375 tonn havre. Dette er rått kvantum. I tillegg har vi kjørt 76 konteinere til anlegget på Spongdal. Hver konteiner tar mellom 10 og 15 tonn. Hektolitervekta på kornet vi har tatt i mot er låg. Vannprosenten har vært høg så det har blitt mye tørking, forteller Ingunn Fossbakk ved Fiskå Mølle Trøndelag.

Hun regner med at de ennå vil få inn en del korn, men bare i små kvanta.