Denne påska inviterer Fosna-Folket åtte relativt kjente fosninger til å delta i en relativt uhøytidelig påske-quiz. De åtte deltagerne møtes først i kvartfinaler, der vinnerne av hver duell går videre til semifinaler. Til sist møtes de to beste i en finale, der vinneren får en ikke helt ubetydelig påske-premie; ett års plussabonnement på Fosna-Folket.

Kommune og kategori

I hver quiz-duell får duellantene åtte spørsmål fra åtte forskjellige kategorier; Fosen, lett blanding, sport, kjendiser, merkelige spørsmål, påske, Donald og musikk.

Deltagerne er hentet fra alle deler av Fosen, slik at det også utspiller seg en aldri så liten intern geografisk kamp. Er Indre Fosen best på quiz? Eller er det Nord-Fosen som har de skarpeste hodene?

Kvartfinale 1

Først ut i første kvartfinale er Roan kommune, representert ved kremmer Idar H. Vollvik, og Åfjord kommune, representert ved Fosens samferdselsminister, Knut Sundet.

1: Fosen

- Hva heter Fosens høyeste punkt?

Idar: – Vet ikke.Knut: – Det bør jeg vite. Har jeg lang tid? (det går to minutter...) Søren hva heter det da? Herregud, at det går an. Nei, må bare gi meg.

2: Lett blanding

- Forutsatt at du ikke har prikker i førerkortet, hva er det forteste du kan kjøre i en 60-sone uten å miste lappen?

Idar: – Det vet jeg; 85 km/t - for jeg har mistet den i 86.Knut: – 73 (etter å ha regnet i prosent). 85, ja, selvfølgelig. Jeg er «jævlig god» i prosentregning, da...

3: Sport

- I 2017 vant Ørland ballklubb «the treble». Men hvilke tre turneringer var det fotballklubben vant?

Idar: – Serien, cupen og sikkert en lokal Fosen-greie.Knut: – Det vet jeg ingenting om. Jeg er så dum på sport. De ble seriemestere sikkert, men hva annet kan de drive med, og vinne? Obos cup? Ok, det skal jeg ikke glemme.

4: Kjendiser

- Skuespiller Ane Dahl Torp er for tiden aktuell som trøndersk fotballtrener på NRK. Hva heter serien?

Idar: – Obos? - har ikke peiling.Knut: Ja. Hva heter den? Den så jeg i går kveld, faktisk, men hva i helsike heter den da? Alt for Norge? Ikke det? Nå går det på høygir, altså. Heimebane. Der var den.

Pauseprat

Idar: – Jeg har aldri vunnet en quiz. Kanskje beviser det at jeg ikke er en som jukser.Knut: – Hvor lang betenkningstid har jeg på vært spørsmål? (Knut har brukt over ett minutt på flere spørsmål).

5: Merkelige spørsmål

- Hva er størst av Fosen og Færøyene?

Idar: – FosenKnut: – Fosen. Jeg må være patriot, så da må jeg svare Fosen.

6: Påske

- Hvilket dyr er det kristne symbolet for påsken?

Idar: – Det kan vel umulig være hare? Jeg sier lam.Knut: – Dyr? Det må være kjukling, det da. Påskekylling. Nei, jeg har ikke peiling.

7: Donald

- Hva heter niesene til Dolly?

Idar: – Det burde jeg absolutt vite. Jeg var «årets Donald» for noen år tilbake. Ja visst, det husker jeg ikke om to minutter engang (etter å ha fått vite svaret).Knut: – Javel. Det er to det? Nei, i dag er ikke min dag, altså. "Jorun, vet du hva niesene til Dolly Duck heter? De tre vejtan?" Nei, hun vet ikke hun heller.

8: Musikk

- Hvem skrev operaen «Tryllefløyten»?

Idar: – Tsjajkovskij.Knut: – Tryllefløyten, ja. Det burde jeg kunne klare. Det var en av de store det? Da må det være Mozart.

Resultat: Idar: 3 Knut: 3

Idar: – 3? Jeg hadde vært fornøyd med 4. Jeg greide to av tre på fotball-spørsmålet. Det burde vært poeng!Knut: – Det var det ja, det var ikke verst. Er det ikke flere spørsmål? Vi burde tatt den en gang til.

Ettersom det endte uavgjort 3-3 må duellantene ut i en nervepirrende tie-breaker for å avgjøre hvem som tar seg videre til semifinalen.

9: Tie break

- Første påskedag kommer på sitt aller seneste 25. april. Når skjer dette neste gang?

Idar: – Det skjer vel neste år da, i 2019.Knut: – Skal vi ha tie break nå!? Jeg står jo på butikken og handler! Har ikke peiling; 2030 da, kanskje?

Knut Sundet og Åfjord kommune var nærmest, og går derfor videre til semifinalen, mens Idar Vollvik og Roan kommune er slått ut av konkurransen for denne gang.

Er du smartere enn Knut Sundet? Svarene finner du nederst i saken.

Sluttspill

27/3 Kvartfinale 1: Idar Vollvik v Knut Sundet 3 v 4 (etter tie break)

28/3 Kvartfinale 2

29/3 Kvartfinale 3

30/3 Kvartfinale 4

31/3 Semifinale 1: Knut Sundet v Vinner kvartfinale 4

1/4 Semifinale 2: Vinner kvartfinale 2 v Vinner kvartfinale 3

2/4 Finale: Vinner semifinale 1 v Vinner semifinale 2

---

Riktige svar: 1=Finnvollheia (sørsamisk: Raassje). Det er et fjell på grensa mellom kommunene Åfjord og Namdalseid i Trøndelag. Det har en høyde på 675 meter over havet og er det høyeste fjellet på hele Fosen. 2=85 km/t. 3=5. divisjon, kretsmesterskapet, Obos cup. 4=Heimebane. 5=Fosen. 6=Lam. 7=Hetti, Netti og Letti. 8=Wolfgang Amadeus Mozart. 9=2038