Med på ferden er elevene ved Fosen folkehøgskole.

Ved kaia på Brekstad ligger hardangerjakta Mathilde mandags formiddag. Det blåser moderat vind idet journalisten kravler seg ugrasisøst over rekka og opp i den 125 år gamle jakta. Skipper Kristian Weihe strekker ut et hjelpende hånd, og gir omvisning på den gamle båten. Under dekk sitter det faste mannskapet på fem, samt elever fra Fosen folkehøgskole.

- Denne båten ble brukt til kystfrakt. En slags datidens trailer, sammenligner skipperen.

Jakta ble reddet fra undergangen for 25 år siden av entusiaster i Hardanger som i løpet av fem år restaurerte henne og fikk henne i drift som seglende jakt. Hardanger farøyvernsenter som driver jakta, markerer nå jubileet med et museumstokt til Lofoten, i samme ruta som hundrevis av jakter seglet hvert år i et lite hundreår fra 1850. På denne turen får mannskap og medseglere erfare hvilke utfordringer ei seglende jakt og mannskapet får på en slik tokt. Det er ikke mange jakter som har tatt den tradisjonsrike ruten på vinteren de siste 50 årene.

- Vi synes det er hyggelig å ta turen innom Brekstad siden vi har med oss elever fra Fosen folkehøgskole. Og så skal vi ta imot deler til motoren som kommer med Kystekspressen, forklarer Weihe.

Elevene fra Fosen folkehøgskole entret båten i Norheimsund, og skal være med opp til Brønnøysund. De skal til sammen oppholde seg to uker om bord i båten.

LUFTIG TUR: Elever ved Fosen folkehøgskole skal tilbringe to uker om bord i hardangerjakta Mathilde.