- Vi jobber på for harde livet gjennom hele helga, sier anleggsleder Kjell Arne Wika i Implenia.

Tåke

Det var tirsdag at det gikk et større steinras over fylkesvei 14 i Berfjorden sør for Roan sentrum. Veien ble umiddelbart stengt. Statens Vegvesen vurderte at fjellsiden om lag hundre meter over veibanen må renskes for løsmasser og løse steiner før veien kan åpnes igjen. På grunn av tett tåke, fikk man ikke fløyet opp nødvendig utstyr de første dagene. Torsdag ble blant annet klatreutstyr og spett fraktet til topps av tre menn fra brannvesenet.

Slik så det ut på rasstedet like etter raset tirsdag denne uka. Foto: Roger Gjessing

130 meter

Fredag tok fjellrenskingen til. Tre klatrere fra Implenia startet på toppen 130 meter over veibanen og rappellerte seg nedover fjellsiden. Det er særlig et fjellparti hundre meter over veibanen som må renskes. Fredag ble det klart at fjellklatrerne må bolte fast et område fjell for å kunne fortsette fjellrenskingen. Dette er for klatrernes egen sikkerhet.

Klare for boltring

Når fjellet skal boltes, borrer fjellklatrerne bolter inn i fjellet. For å kunne utføre arbeidet, måtte en kompressor flys til topps. Dette ble gjort lørdag.

- Nå er vi klare til å starte boltingen, sier Wika i Implenia.

Han var i halv firetida lørdag ettermiddag usikker på om fjellklatrerne rakk å komme i gang med boltringen lørdag.

Bildet viser fjellsiden over fylkesvei 14 der det tirsdag raste. Foto: Joar Hauksnes

- Kan ta fem dager

Wika sier det fremdeles er umulig å si når veien kan bli åpnet for trafikk igjen.

- Dette arbeidet kan ta tre dager, men det kan også ta fem dager. Jeg vet ikke, sier han.

Det er blant annet usikkert hvor mye løsmasser som må renskes bort fra fjellsiden. I tillegg kan fjellklatrerne støte på nye fjellparti som må boltes fast. Dermed ligger det an til å at fylkesvei 14 fremdeles blir stengt i flere dager. Flere hundre personer, som bor sør for der raset har skjedd, har vært veiløse siden tirsdag. Kråkøy slakteri hevder de taper 300 000 kroner i omsetning for hver dag veien er stengt. 55 ansatte er permittert.