– Hvert år utsettes hunder som er etterlatt i biler for overopphetning, noe som fører til store lidelser og i verste fall død. Kanskje er det ikke nødvendig å ta med hunden hvis du bare skal ut en snartur? Som regel har den det bedre hjemme enn i en varm bil, sier seksjonssjef Solfrid Åmdal i Mattilsynet, i en pressemelding.

Mattilsynet og dyrevernorganisasjonene Dyrebeskyttelsen, Dyrevernalliansen, SPCA og NOAH oppfordrer dyreeiere til å ta godt vare på dyra, og lanserer vi en pressemelding flere råd om hvordan du best tar vare på de firbente i sommermånedene.

Parker i skyggen

Dersom du må ta dyret med og forlate det i bilen, så parker i skyggen og ha vinduene åpne, slik at det blir god ventilasjon. Husk at solen flytter seg og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken.

Er det 22 grader og sol ute, kan temperaturen inne i bilen komme opp på 85 grader. Men mange tilfeller av overopphetninger av hunder i bil skjer også i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på denne faren.

Dyr svetter ikke på samme måte som mennesker og blir raskt varme, og kan i verste fall få heteslag. Derfor må de få i seg tilstrekkelig med vann.

Tegn på overopphetning

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at hunden er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten.

Overoppheting kan føre til alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer, og dyret kan i verste fall dø.

Finn eieren

Matilsynet anbefaler at dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre ved å kontakte Statens vegvesen, eller ringe politiet på telefon 02800.

Dersom dyret lider synlig og du verken oppnår kontakt med politiet eller Mattilsynet, kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Fukt hunden

Skulle dyret bli overopphetet må mann gi det rikelig med vann. Du bør væte hele hunden, enten ved å dusje den med vann, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Unngå å bruke iskaldt vann, da hunden kan gå inn i sjokk.

Det er også viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved mer alvorlige tilfeller.

Bruk-og-kast-gjenstand

Det er et problem at folk kvitter seg med kjæledyrene sine når de skal på ferie. Et dyr er ikke en bruk-og-kast-gjenstand, og det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand ved å overlate det til seg selv.

Å dumpe dyret i container, sette dyret ut i skogen eller liknende er uforsvarlig og forbudt. Dyr skal heller ikke etterlates i hjemmet med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell.

Ifølge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn blir bedt om å passe dyr i ferien, må foreldrene derfor ta et overordnet ansvar for å sikre at dyrene får den oppfølging de har behov for.