I forbindelse med at to av de nederlandske F-35-flyene i kort periode er på besøk i «hjemlandet» fra øvingsbasen i Arizona er det  gjennomført flygninger ved basene Leeuwarden og Volkel i Nederland der flytypen i framtida skal stasjoneres. Hensikten har vært at befolkningen ved de to basene med egne ører skulle få danne seg en mening om støyen fra F-35 sammenlignet med dagens F-16-fly ved de samme basene.

Brukte både F-35 og F-16

Under testflygningene ble det benyttet både F-16 og F-35, slik at sammenligningen skulle bli best mulig.

I en nettundersøkelse ble beboere stilt spørsmål om de opplevde at støyen var høyere enn de er vant til? Varte støyen lengre, og følte de sterkere vibrasjon?

1500 personer deltok

1500 deltok ved å svare på spørsmålene, opplyser informasjonssjef Sidney Plankman i det nederlandske luftforsvaret til magasinet Defense News.

- Nederlenderne er fornøyd med resultatet av støytestingen, på grunn av at innbyggerne hadde fryktet at F-35 ville være mye mer støyende enn F-16 på grunn av den kraftigere motoren, sier Plankman.

Litt sterkere vibrasjoner

Han legger til at beboerne erfarte litt sterkere vibrasjoner fra F-35 enn fra F-16.

- Det var viktig for lokalsamfunnet å få erfare – for å fjerne frykten de hadde fordi de trodde det (F-35, red. anm.) ville støye dobbelt så mye, sier Plankman til Defense News.

Leder Hans Kristian Norset i Støygruppa Ørland har tidligere uttalt at også norske myndigheter burde tatt initiativ til å få besøk av F-35 ved Ørland hovedflystasjon i løpet av ukene de to nederlandske flyene er i Europa. Flyene skal etter planen returnere til Luke Air Force Base i Arizona senere denne måneden.

HUSKER DU DENNE? Gir kommunen medhold i krav om støygrenser ved kampflybasen

Under testen tok F-35 av med full effekt på etterbrenner, mens et F-16 fulgte få minutter etterpå. Flyene gjorde samme øvelse en gang om ettermiddagen og en gang om kvelden torsdag 26. mai.

Klar for flyshow

Neste helg vil de to nederlandske F-35-flyene delta under årets flyshow ved basen i Leeuwarden. Planen er at kampflyene skal stå på utstilling under flyshowet 10. og 11. juni, men ifølge informasjonssjef Plankman er sjansen for at de også blir å se i lufta «langt over 50 prosent».