Da Anne Lill Hopen fra Bjugn i Sør-Trøndelag skulle føde sitt andre barn mandag i forrige uke var det ikke jordmor på vakt i beredskapsdistriktet som også omfatter nabokommunen Ørland. Ved St. Olavs Hospital i Trondheim fikk hun ikke svar på telefonnummeret gravide har fått beskjed om å bruke. Takket være en oppofrende jordmor, som tilfeldigvis kunne stille opp på fritida, endte fødselen godt.

Kommunal mangel

Bjugn og nabokommunen Ørland samarbeider om jordmødrenes beredskaps- og følgetjeneste. Tjenesten skal skape trygghet hos gravide og fødende, og i utgangspunktet sørge for at jordmor er tilgjengelig døgnet rundt, året rundt. Dette er langt fra situasjonen. Beredskaps- og følgetjenesten skal dekkes av 130 prosent stillingsandel.

Lest denne? Thomas Jakob og Odin Andre ble kastet ut av kirka på dåpsdagen

I dag har de to kommunene ansatt til sammen kun 60 prosent stillingsandel til denne oppgaven. I praksis betyr det at gravide og fødende i Ørland og Bjugn mangler lokal jordmor på vakt om lag to uker hver eneste måned.

Tema i 10 år

Manglende jordmordekning har vært et tema i dette distriktet helt siden den lokale fødestua ble lagt ned i 2007. Med etableringen av kampflybasen i Ørland satser både Bjugn og Ørland på sterk befolkningsvekst i årene framover.

Fosna-Folket var mandag i kontakt med ordførerne Ogne Undertun (Ap) og Tom Myrvold (H) i henholdsvis Bjugn og Ørland. Begge er tydelige på at de ønsker å arbeide for en felles og styrket jordmortjeneste. Det er satt i gang en prosess, der ballen ifølge ordførerne nå ligger hos administrasjonen i de to kommunene, med sikte på en styrking og samling av jordmortjenesten.

Én linje inn til St. Olavs hospital

Kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne ved St. Olavs Hospital opplyser til Fosna-Folket at telefonnummeret som fødende i Bjugn og Ørland har fått beskjed om å ringe når det ikke er jordmor på vakt i distriktet er betjent hele døgnet.

Se video: I denne gata er fem av sju gravide

At Anne Lill Hopen ikke fikk svar skyldes at det aktuelle nummeret har én linje inn, slik at dersom det allerede er en samtale i gang, så får innringer høre en stemme som sier at man må forsøke å ringe tilbake senere.

Den personlige fortellingen

Anne Lill Hopen fødte lille Johanne på jordmor Lene Kottes kontor ved Bjugn helsesenter om kvelden 18. januar. Dagen etter satte Anne Lill Hopen seg ned og skrev beretningen om fødselen, sett med den nye verdensborgerens øyne. I håp om å kunne bidra til bedre jordmordekning og bedre arbeidsforhold til de lokale jordmødrene vil Anne Lill Hopen dele historien med Fosna-Folkets lesere.

Her er den sterke historien Anne Lill Hopen skrev timer etter fødselen i Distrikts-Norge i år 2016:

«DET OPPNÅS IKKE KONTAKT, VENNLIGST PRØV IGJEN SENERE…

Storebroren min Kristoffer er verdens beste storebror. Jeg får sitte i fanget hans, og han forteller meg at han har ventet så lenge på at jeg skulle komme til verden. Det er så trygt og godt. Broren min kom til verden i et stort helikopter. Han kom like raskt til verden som jeg gjorde. Jordmor Lene var også der og tok trygt i mot han før de kom fram til sykehuset. Jordmor Lene liker vi veldig godt. Jordmor Lenes stemme kjenner vi nesten like godt igjen som mammas stemme. Fra mammas mage kunne jeg ofte høre henne si at jeg var frisk og sterk. Av og til sa hun at vi venter på deg lille venn. Liker så godt når hun kaller meg det.

Den kvelden jeg har lyst til å fortelle dere om nå er da jeg kom for å treffe alle som allerede var så glade i meg. Var til jordmor Lene tidlig på den dagen, og hun sjekket at alt var i orden. Mamma var nok litt utålmodig og håper at jeg skal komme snart. Jeg ble litt urolig når jordmor Lene sa at hun går av vakt nå og ikke skulle være på ny vakt før om noen dager. Hva om jeg skulle komme før den tid. Jeg tror hun skjønte at jeg ble urolig, for jeg hørte at hun beroliget mamma med å si at vi måtte ringe sykehuset som avtalt når jordmor ikke er på vakt her hjemme. Gjett om jeg var glad for å høre det. For det vi ikke visste da var jo at i kveld ville jeg komme og vise dem hvordan jeg ser ut.

Mot kvelden så begynte mamma å få vondt i ryggen. Var ikke så mye med det samme, så det var litt vanskelig å merke at mamma hadde vondt. Mamma ringte på sykehuset, men hun fikk ikke svar til dem og da ble jeg redd. Da mamma begynte å få mye vondt så bestemte hun seg å ringe jordmor Lene hjemme. Heldigvis skjønte jordmor Lene at jeg hadde det travelt med å komme ut for å møte alle. Mammaen min er verdens sterkeste. Det vet jeg alt om for når vi måtte forte oss tilbake til jordmor Lene så ropte hun ikke så høyt. Tror hun ikke ville skremme meg. Jeg kunne høre at mamma sa at smertene kom hvert 3 minutt.  Usikker på hva det betyr, men da jeg hørte at jordmor Lene sa på telefonen at det går fort, så ble jeg ivrig på å se mamma. Nå roper mamma noe høyere kunne jeg høre. Men jeg ble ikke noe redd, for jeg kunne høre at jordmor Lene var helt rolig. Hun var så flink til å hjelpe mamma. Kunne høre hvordan hun sa mange fine ord til mamma når hun hadde vondt.  Hørte det var flere i rommet, men for meg og mamma var det kun jordmor Lene som var der. Hadde så lyst til å treffe alle, og plutselig kunne jeg kjenne jordmor Lenes hender trygt rundt meg. Og i det hun la meg rett oppå mammas bryst hørte henne si velkommen lille venn.

Tror det er bra jeg skrek høyt, for alle ble så glade i rundt meg. Til og med i telefonen som de holder opp til meg hørte jeg glede. Tror det er pappas glede jeg hørte i telefonen, for tror ikke han hadde rukket seg til oss enda. Kunne se at mamma ikke lenger hadde smerter, hun var så fin og god. Og hun holdt så godt i rundt meg mens jordmor Lene klippet navlestrengen og tørket meg ren. Jordmor Lene veide og målte meg. Etter hvert fikk jeg varme klær og ble pakket godt inn så jeg ikke skulle fryse. Jeg fikk også mat fra mamma, kunne høre de sa hvor flink jeg var, så jeg tror nok jeg er glad i mat. Jordmor Lene lyttet på brystet mitt og koste med meg slik at jeg skulle føle meg trygg, hun var så god mot meg. Jeg fikk sitte i fanget hennes når hun ringte og fortalte sykehuset at jeg var kommet. Først fikk hun ikke svar, vet hun ikke ble så glad for det, men hun flirte så godt likevel. Hun var nok veldig glad for at jeg var her.

Plutselig kom bestemor og bestefar. De kunne ikke tro at jeg var her, og de ble så glade for å se meg. Jordmor Lene sa at de kan få ta med meg og mamma hjem. Mamma sa pappa skal møte oss hjemme, og hvor jeg gleder meg til å treffe han. Hørte jeg også har flere besteforeldre som nesten ikke kunne vente på å treffe meg. Jeg var så glad for at jeg hadde så mange som er så glade i meg. Men mest av alt gledet jeg meg til å treffe storebror.

Så her sitter vi to, lillesøster og storebror. Gleder meg masse til å utforske verden med deg.

Jeg håper at alle mine kommende venner, klassekamerater, kolleger, kjærester (ja, jeg får nok noen kjærester pappa), slekt, familie og alle de jeg skal bli kjent med kan komme like trygt til verden som jeg gjorde. Og jeg håper alle får æren av å bli tatt i mot av slike fantastiske jordmødre. Det er mitt første ønske i dette livet. På forhånd takk.

Vennligst hilsen Johanne 1 dag gammel»

Etterord av nybakt mor Anne Lill Hopen:

«Herlige lille Johanne ble født på jordmor Lenes kontor, Bjugn helsestasjon mandag 18.01.2016 kl 18.57 Vekt 3900, lengde 51 cm, hode 35 cm, helt perfekt. Det tok ca 1 ½ time fra første rie og til hun var kommet til verden. Ankomst helsestasjon kl 18.30, første undersøkelse kl 18.35, vannet går kl 18.54 og barnet forløses kl 18.57. Hun ble trygt tatt imot av herlige jordmor Lene med støtte fra ambulansepersonell. Mor og barn fikk reise rett hjem med trygg oppfølging av jordmor i hjemmet.

Mor og far er utrolig glad for at jordmor Lene stilte opp på fritiden, da lille Johanne hadde det travelt med å komme til verden. Spesielt med tanke på at rutiner som at fødende skal kontakte sykehus på oppgitt telefonnummer svikter. De deler datterens ønske om at alle framtidige fødsler blir trygge og gode, og da er jordmødre uerstattelige.»

Les også: Sex-nekt for politikereLes også: - Uheldig at det er sånn, men gravide er garantert beredskap

Dagen etter fødselen satte mor Anne Lill Hopen seg ned og skrev historien om fødselen, sett med lille Johanne sine øyne. Foto: Skjalg Ledang
Jordmor Lene Kotte kan ikke annet enn å le når heller ikke hun får svar da hun ringer St. Olavs Hospital for å melde om en vellykket fødsel på kontoret i Bjugn. Foto: Skjalg Ledang