I morgen skal Jørgen Sannan gjøre samme reise som sin tippoldemor. Båten blir lastet med tørrsalta torsk og saltsild i tønne, før seks mann skal ro til Trondheim.

- Min tippoldemor var alene om omsorgen for en sønn som ble født i 1866. Denne turen er en heder til henne som starta forretningen her for 140 år siden, sier Sannan.

- Ror du mye?

- Nei, Jørgen ler, men legger til at han har ligget i hardtrening på romaskin på helsefortet den siste måneden.

Med følgebåt

Han har imidlertid med seg fem karer til å ro båten sammen med seg og Wiggo Sten Larsen er høvedsmann. De andre er Ken Robin Sivertsvik, Ivar Rostad, Rune Haug og Erling Hassel.

- Einar Eilertsen blir med i følgebåt, og skal ha med seg en tv-team fra NRK som skal lage et «Norge Rundt» - innslag.

Tørrsalta torsk og saltsild står Julius Dahle for leveringen av. Foto: Sigrun Overland

Været avgjørende

- Hvor lang tid regner dere med å bruke på turen?

- Det kommer an på om det blir vind, eller ikke. Om vi kan segle eller må ro, men mellom fire og ti timer.

Litt senere på dagen i dag kommer meldingen om at de vil starte én time tidligere enn planlagt for det er meldt ganske mye vind utpå dagen i morgen.

- Ei driftig dame

- Hvordan i all verden kom du på denne ideen?

- Pappa snakket mye om oldemor, og at hun rodde og segla til byen. Hun dro nok ikke alene, de var nok flere sammen, og rodde med store fembøringer. Oldefar fikk dampskipsekspedisjon hit i 1901 og fikk avtale med Fosen Dampskipsselskap. Da ble kaia bygd slik at de kunne legge til. Jeg har lyst til å hedre tippoldemor på denne måten. Hun var nok ei driftig dame med sterk vilje, sier Sannen.

Saltsild fra tønne blir å få kjøpt i Trondheim i morgen. Foto: Sigrun Overland

I Trondheim håper Sannan på å få solgt litt sild, slik at kaffe og sukker kan kjøpes med tilbake til Hasselvika. Akkurat slik det ble gjort for 140 år siden.

LES OGSÅ: "Ny butikk" og inntektsvekst