- Det var første gang jeg klipte skotsk svartfjessau (scottish black face sheep) i konkurranse, og siden vi ikke har dem i Norge har jeg liten erfaring med disse. Vi skulle klippe en gjeng som var «straight off the hills» - rett ned fra fjellene, som ikke hadde blitt håndtert av folk før, og fløy rundt i innhegningene og var rimelig sprelske, forteller hun.

Junior-og mellomklasse

Anne-Lise stilte både i junior-og mellomklasse, med om lag 23 til 30 deltagere i hver klasse.

I juniorklassen kom hun til semifinalen, men misset finalen med ett poeng.

Dagen etter stilte hun i mellomklassen, og da var det tydelig å se at øvelse faktisk gjør mester når det gjelder å klippe svartfjes, forklarer åfjordsjenta.

- Jeg klarte å komme til semifinale også i denne klassen, og danket ut finalister fra gårdagens junior. Jeg misset finalen med sure 0,45 poeng, i praksis kun et par sekunder, forteller hun.

Kvaliteten var 3.best, og tilbakemeldinger fra dommerne var gode, selv om hun manglet litt på tiden.

- Et velsmurt maskineri

- Det var meget dyktige saueklippere som kom til finalen. Ellers er det veldig gøy å møte gamle og nye kjente i klippemiljøet, samtidig som Royal Highland er et flott arrangement. Et velsmurt maskineri med mange tusen besøkende hvert år, sier Haugdahl Humstad.

Hun nevner flotte maskin-og livdyr-utstillinger, konkurranser og utstilling av blant annet hester, storfe og sau.

- Vel verdt en tur om man får sjansen, sier Anne –Lise, som helga etter Royal Highland satte kursen for en liten by som heter Lochearnhead litt nord for Edinburgh.

Ved innsjøen Loch Earn har de hvert år en tradisjonsrik klippekonkurranse der man kun klipper skotsk svartfjes.

Tøff konkurranse

Anne-Lise stilte i juniorklassen, og kom seg gjennom innledende runder til semifinalen.

- Denne gangen holdt det helt til finalen og jubelen sto i taket. Det er egentlig ganske stort for en utlending å komme seg til en hvilken som helst finale i Storbritannia, men spesielt Lochearnhead da det etter sigende er en av de tøffeste konkurransene, sier hun.

De lokale klipperne er midt i sesongen sin og har en liten fordel med at de er godt kjent med denne rasen.

- Etter noen nervepirrende timer med venting og en spennende finale ble det 4.plass, jeg er meget godt fornøyd og motivert for å konkurrere videre. Det blir muligens en konkurranse til i Storbritannia i sommer, før oppladingen begynner til NM i Ringebu i oktober, forteller Anne-Lise.

Neste år blir det NM på hjemmebane, når sauenæringa på Fosen arrangerer første felles NM i saueklipping, ullhåndtering og gjeterhund på Austrått.