- Jeg fant en fortvilet katt som satt mellom bilene på parkeringsplassen. Hunden liker ikke katter, så jeg kunne ikke gå nær den, sier hun.

Rønning skyndte seg tilbake til kontoret sitt, da hun ikke hadde med seg mobiltelefonen sin i det hun så katten. Hun la så ut et innlegg på Facebook-siden «Oppslagstavle for Leksvik og Vanvikan» om katten.

- To barmhjertige samaritaner sa de kunne dra nedover og ta seg av katten. De la ut bilde av den og etter en liten stund dukket eieren opp, forteller Rønning.

Trodde den var i garasjen

Eier av katten er Linn Fredsdatter Bjørnebo-Jenssen. Kattungen, som bare er tre måneder gammel, hadde kun bodd hos dem i få dager før den ble borte. De siste dagers dårlige vær gjorde at hun og familien trodde at katten hadde søkt ly under huset eller i garasjen, før de så innlegget på Facebook.

- Kattungen klatret inn ei luke under bilen. Så har mannen min kjørt bilen de 9 kilometerene som er fra oss til Lyng Triangel. Heldigvis gikk den ikke noe langt da bilen var framme, sier Bjørnebo-Jenssen.

Hun tenkte at katten kom til å dukke opp da været ble bedre, og var ikke stresset i situasjonen. Men da det tok nesten en dag før den kom til rette, ble de litt mer bekymret.

- Vi ble litt redde for at det kanskje var en rev som kunne tatt den, eller kanskje nabokatten. Jeg har hatt katt før og regnet med den ville dukke opp, bare ikke 8 kilometer unna, sier Bjørnebo-Jenssen.

Flaks

Veien fra Dalbygda, der familien bor og til Lyng Triangel er nokså svingete, og Bjørnebo-Jenssen mener det ville vært stor mulighet for at kattungen hadde falt av bilen underveis. Heldigvis gikk det bra til slutt.

- Nå koser den seg hjemme og slåss med hunden og koser med ungene. Den er litt bustete i pelsen etter hendelsen, men ellers har den det bra, forteller en fornøyd eier.

Katten har fått navnet Ovittu Charmander Bjørnebo-Jenssen, og er blant annet oppkalt etter en Pokémon.

Typisk katter

Bjarne Olai Braastad, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er har forsket mye på adferd hos katter. Dette er ikke første gang han hører om slike hendelser.

- Når man parkerer en bil, så er motoren varm. Da kryper gjerne katter opp under bilen for å varme seg. Jeg har hørt historier om katter som har sittet på i fler timers biltur, sier Braastad.

Bjarne Olai Braastad, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, mener dette er typisk katter Foto: Janne Karin Brodin/NMBU

Han forteller at dette er typisk katter, fordi de er så flinke til å hoppe og bevege seg.

- En hund kunne aldri gjort noe sånt. Jeg har hørt om en fugl som hadde laget fuglerede  under et panser. Men dette var en bil som var ute av bruk over lengre tid, forteller Braastad.