- Elektrikeryrket er ganske mannsdominert på den tekniske siden, sier avdelingsleder ved Fosen Nett, Ståle Rostad.

Det han sier er ingen overdrivelse.

Første kvinne

Den 21. august begynte 18 år gamle Alma Eggen Moe som energimontørlærling hos Fosen Nett - som den første kvinnen noen gang. Og det er ingen liten sak.

- På energimontørsida har det vært særdeles maskulint, sier Rostad.

Det kreves både styrke, teknikk og sikkerhetstiltak for å klatre i lyktestolper. Foto: Privat

Alma

I to år har Alma, som bor på Garten, studert elektro og el-energi (sterkstrøm) ved Fosen videregående skole. Denne høsten begynte hun på den to og et halvt år lange lærlingperioden, som - etter planen - avsluttes med avsluttende prøver, og fagbrev, våren 2019.

- Det er en spennende hverdag, og et veldig variert yrke. Det skjer noe nytt hele tiden, og så er man mye utendørs.

Mye spenning blir det, bokstavelig talt. Jobben foregår stort sett med hjelm på hodet og sikringstau rundt kroppen, mens hun klatrer i lyktestolper, er i nærkontakt med høyspentkabler og må følge strenge sikkerhetsrutiner. Hun har akkurat startet på sin tredje uke i lærlingperioden.

- Det har vært tøffe tak, men jeg har blitt tatt godt i mot. Og det er en veldig sosial gjeng, som er veldig inkluderende. Jeg håper å jobbe her videre etter endt utdanning.

Mot strømmen

Fra Almas årskull på 40-50 studenter var en tredel jenter. Men bare én av jentene søkte seg som lærling til energimontørfaget.

- De fleste valgte installasjon, så da var det kult å velge noe annet. Og her ute - på Fosen - er det ikke så mange lærlingplasser, så da gjelder det å gjøre det best mulig for å få gode karakterer, sier hun.

Mens installatørene er de som er inne i hus og setter opp stikkontakter, lysbrytere og den slags, er det folk som Alma som sørger for at forbrukernes husholdninger og bygninger knyttes til selve strømnettet. Fosen Nett tilbyr strøm til tre kommuner; Fosen, Ørland og Rissa.

Det å jobbe utendørs er en del av de positive sidene ved yrket, ifølge Alma. Foto: Privat

Avdelingsleder Rostad bruker ordet forgubbing flere ganger.

- Det har vært, og er fortsatt, et ekstremt mannsdominert yrke.

Fra gammelt av har det sine naturlige årsaker. Rostad forteller om et yrke som har krevd mye manuelt arbeid; løfting og reising av tunge stolper, graving av grøfter med spade, rulling av kabler og så videre.

- Det er godt for arbeidsplassen at vi får inn flere kvinner, det gir en bedre balanse, sier Rostad.

Gode skussmål

Til sin ene lærlingplass fikk Fosen Nett søkere fra fjern og nær.

- Det kom inn søknader fra hele landet, selv om brorparten var fra nærområdet. Det var søkere fra sørlandet, vestlandet og nord-Norge. Men vi ønsket helst noen fra nærmiljøet - og gjerne en kvinne.

Avdelingsleder Ståle Rostad ved Fosen Nett har bare godt å si om sin siste tilvekst. Foto: Erik Eikebrokk

Det var over tjue søkere til plassen, men Alma var eneste kvinne. Rostad forteller om en kandidat som fikk de beste skussmål.

- Det er absolutt behov for fornyelse, både alders- og kjønnsmessig. Det er mye som skjer nå, så det er en fin tid å gå inn i bransjen. Det bør være en rimelig god mulighet for å få seg fast jobb etter avsluttet skolegang.

Fosen Nett fikk både òg, i stedet for enten eller.

- Alma fikk ikke plassen fordi hun var kvinne. Hun var også den beste kandidaten. Det gjorde valget enkelt.