- Vi har for mange tøffe bortekamper i vår til at jeg tror vi henger med i toppen til høsten. Vi har flyttet en del kamper for at gresset på Bessaker skal få tid på seg til å bli grønnere. Midten av tabellen eller høyere er ønskelig. Vi ønsker ikke å kave i nedrykksstriden til høsten. Vi vet at dersom vi har alle på plass, så kan vi kjempe med de fleste. Det viktigste for oss er imidlertid å ha lag, påpeker Monkan.

- Ingen selvfølge

For han mener at det nærmest er i strid med naturlovene at den lille roansbygda med knappe 200 innbyggere har to fotballag: A-laget i 5. divisjon og B-laget i 6. divisjon. Rissa, som før sammenslåingen med Leksvik alene var Fosens største kommune målt i innbyggertall, har til sammenligning ikke lag i år. Bjørgan er riktignok forsterket med spillere fra hele Roan, Osen samt en del spillere som bor andre steder, men de aller fleste har røttene sine fra Nord-Fosen.

- Jeg oppfordrer folk fra Bessaker og Osen om å gå på hjemmekampene. Det er ingen selvfølge at vi har lag neste år og årene etter. Jeg har imidlertid ingen planer om å gi meg. Når folk spør, fleiper jeg med at jeg skal holde på til jeg blir 46, men det er ikke sikkert jeg gir meg da heller, sier Monkan.

Han bor fortsatt med familien på Kyrksæterøra i Hemne, men kjører gladelig helt til Bessaker for å spille hjemmekamp.

Var nær opprykk

Flere av Bjørgans sentrale spillere er blitt godt voksne menn. David Monkan er selv 38, Stein-Are Strand 37 og Knut-Johan Monkan 42. Bjørgan har mistet Thomas Berdahl siden i fjor, men sentrale spillere som Chris Høvik og Tor Espen Gjermstad er fortsatt med. I vinter har klubben spilt langt færre treningskamper enn normalt. Det har blitt to tap mot KIL/Hemne og Buvik, begge antatt bedre lag.

- Vi har vel aldri vært mindre opptatt av ambisjoner før en sesong. Vi vet lite om motstanderlagene og har egentlig ikke lagt noe liste på hvor vi ønsker å havne sportslig. Vi skal gjøre det vi kan for å fullføre sesongen med to lag.

- Så dere trapper ned ambisjonene?

- Det er en stund siden vi hadde høye ambisjoner, men vi har lyst til å vinne hver kamp når vi går på banen, svarer Monkan.

I fjor høst hang Bjørgan med helt i toppen av 5. divisjon. I siste runde sto opprykket mellom Bjørgan og Ørland. Til slutt var det Ørland som tok siste stikk, og det synes Monkan er greit.

- De er bedre rustet enn oss til spill i 4. divisjon, sier Bjørgan-veteranen som i vinter faktisk gjorde en gjesteopptreden i Ørland-drakt da Fosen-klubben manglet spillere til treningskampen mot KIL/Hemne.

Bjørgan serieåpner borte mot Hegra på søndag.

Åfjord i toppen?

Det er ikke lenge siden Åfjord spilte i 3. divisjon. Siden nedrykket i 2015 har imidlertid divisjonssystemet blitt lagt om, og dermed ble det to nedrykk på rad for åfjordingene. Fjorårets sesong var noe variabel, men Åfjord havnet på 5. plass kun fire poeng bak serievinner Ørland. Spillende trener Magne Staven Larsen er tydelig på ambisjonene i år.

- Vi skal være med helt i toppen. Sånn som det ligger an nå, ser det bra ut, mener han.

Treneren forteller at Åfjord har samme stall som i fjor, men de har hentet Bjørn Vegard Stormo fra Rissa. Åfjord serieåpner hjemme mot Vanvik på Åset i kveld.

- Vi satser på å vinne, men vi ser at Vanvik drar på treningsleir med over 40 mann i troppen. Vi forventer at de er brukbare, sier Staven Larsen.

Vanvik med stor tropp

Vanvik-trener Hallvard Solem forteller at de ikke har satt noe resultatmål for sesongen.

- Målet er heller å utvikle oss videre fra det vi startet på i fjor. Vi har mange nye spillere og stor tropp. Dette gir oss et godt grunnlag for videre utvikling, samtidig som det naturlig nok vil ta lengre tid å sette lag og samspill, sier han til Fosna-Folket.

Vanvik har en stor spillerstall i år. Foto: Alexander Killingberg

Vanvik slet lenge i bunnen på tabellen i fjor og endte til slutt på 7. plass.

- Tror du dere har noen mulighet til å kjempe om opprykk?

- Vi spilte mange jevne kamper mot de lagene som kjempet om opprykk i fjor. Lykkes vi med å ta nye steg i år, bør vi kunne kjempe høyere på tabellen. Så får tiden vise om det er godt nok til å kjempe om opprykk, svarer Solem.

Nyopprykket

Leksvik er ferske i 5. divisjon etter flere sesonger i 6. divisjon. Laget åpner hjemme mot Byneset torsdag kveld.

- Ambisjonen er å spille så attraktiv fotball at leksværingene kommer til Trøa for å se på, svarer trener Christian Gangstad på Fosna-Folkets spørsmål om ambisjoner.

Ørland får straffe borte mot Vanvik i fjorårssesongen. Foto: Alexander Killingberg

Ørland kjemper for plassen

Ørland er Fosens eneste lag i 4. divisjon etter opprykket i fjor. Trener Jonas Ødegård har tidligere sagt til Fosna-Folket at målet er å unngå nedrykk.

Ørland åpnet svært lovende med 2–2 borte mot antatt sterke Trygg/Lade sist helg. Rosenborg-legende og Trygg/Lade-trener Steffen Iversen mente imidlertid at resultatet var å betegne som et ran.

Les mer: Ørland-trenerens reaksjon på Bjørgans vinnermål: «F***».