I følge den danske avisen ExtraBladet ble det torsdag klart at Danmark bestiller 27 kampfly av typen F-35. Beslutningen kom etter harde forhandlinger i det danske Forsvarsministeriet.

Tøff debatt

ExtraBladet melder at De konservative mener at Danmark kjøper for få fly, og også at fiansieringen vil belaste det danske forsvaret for hardt.

Forsvarsminister Peter Christensen i Danmark opplyser at man umiddelbart vil gå i gang med å iverksette den politiske beslutningen.

Danmark har i flere år deltatt i gruppen av partnerland som står bak F-35-programmet.

- Åpner for nye perspektiv

- Dette kan helt sikkert åpne for noen nye perspektiv, sier forsvarskoordinator Erling Eriksen i Fosen Innovasjon. Han har akkurat gått løp på oppgaven med å se etter muligheter for ny næringsetablering i Fosen og Midt-Norge i lys av at Ørland blir eneste base for F-35 i Norge.

Når også våre naboer i sør nå har landet på kjøp av F-35 mener Eriksen det er spennende, positivt og interessant også for norsk næringsliv som ønsker å se på muligheter knyttet til F-35-programmet.

Jo flere, jo bedre

- Positivt. Jo flere tradisjonelle samarbeidspartnere som velger F-35, jo bedre er det, mener ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland. Han ser bare muligheter for fordeler for Ørland som vertskommune for F-35 ved at også Danmark velger å satse på det samme kampflyet som Norge.

Deler gjerne erfaringer

- Vi vil også gjerne dele våre erfaringer så langt som vertskommune med danske kommuner som skal ta mot F-35, sier Myrvold. Han legger også til at norske myndigheter kan håpe på at det danske kjøpet kan bety en lavere pris på de norske flyene.

- Erfaring tilsier at jo flere land i vår del av verden som velger samme flytype, desto lavere vil prisen bli, sier ordfører Myrvold.