Da er det valentinsdagen, fenomenet som amerikanerne har gjort stort, og senere har eksportert til Norge. Blomster, sjokolade, middag og kort rekker for mange, men skal du gjøre noe litt spesielt for kjæresten din, så satser du kanskje på romantisk og opphissende mat.

Betegnelsen afrodisiak kommer fra grekernes kjærlighetsgudinne Afrodite. Mange av matvarene som regnes som afrodisiak har en form, konsistens eller lukt som assosieres med seksuallivet. Østers er kanskje det mest kjente afrodisiak. Østersen kan av utseende og lukt minne om en kvinnes kjønnsorgan, og spises på en sensuell måte. Asparges på den andre siden er den best kjente erotiske grønnsaken. I det nittende århundret spiste franske brudgommer mengder av asparges før bryllupsnatten, fordi man trodde at asparges bidro til økt utholdenhet i sengehalmen.

Sterke krydder, hvitløk og ingefær skal også sette fart på sexlysten, og gjør ting med kroppen som minner om det som skjer når man er seksuelt opphisset, for eksempel at man puster raskere og begynner å svette. Avocado er en annen vekst som skal øke sexlysten . De gamle Mayaindianerne brukte navnet ’Ahucatl’ som oversatt betyr ’testikkeltreet’. Frukten som henger parvis i trærne har jo en viss likhet med akkurat denne delen av menns anatomi. Sjokolade er en annen ting som kan nevnes for det er mange kvinners favoritt, og forskere mener at sjokolade fører til økt lystfølelse.

Østers naturell

Østers kan være litt vanskelig å få tak i på fosen men i Ravnkloa i Trondheim skal det være fullt mulig å finne gode østers året rundt. Bruk bare levende østers og drikk Champagne til.

4-6 østers pr. porsjon

1 sitron

salt

pepper

Børst østersene godt slik at det ikke er noen skallrester på dem. En østerskniv er et nødvendig og godt hjelpemiddel til å åpne østersen med, hvis du ikke har det kan man bruke en god kjøkkenkniv med et kort og kraftig men spisst knivblad. Legg et brettet tøystykke i hånden. Legg østersen godt på plass i håndflaten. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Bøy forsiktig opp skallet. Pass på at østerskraften ikke renner ut. Legg derfor østersene på et stødig underlag, gjerne knust is, eller hvis du har tilgang på det, frisk tang.

Asparges naturell

Når du skal kjøpe asparges, pass på at stilkene er friske, faste og rette. Er bunten tett, pass på at den også er frisk inni. Asparges kan oppbevares i kjøleskap i 4-5 dager.

1 bunt asparges

Lettsaltet vann med litt sukker i

2 ss. smør

havsalt og svart pepper

Den nederste delen av aspargesen er veldig treen og er ikke god å spise. Hold derfor aspargesen i topp og bunn og brekk den i to Det kan også være nødvendig å skrelle litt av stilkene hvis den er stor og grov. Ikke skrell mer enn nødvendig, mye av smaken sitter i skallet. Asparges kokes i lettsaltet vann i 4-6 minutt avhengig av tykkelse. Ikke kok aspargesen for lenge, det er bedre at den er litt for lite kokt! Sil av vannet og rull aspargesene i smeltet smør og ha på salt og rikelig med nykvernet svart pepper. Server dem så snart som mulig.

Scampisalat med avokado og ingefær

En lett og fruktig hovedrett med masse spenstige ingredienser for å få opp lysten.

300-500 gr. scampi

2 mangoer

2 avokadoer

1 sitron

2 ss. olivenolje

1 ss. frisk ingefær

2 fedd hvitløk

2 lime

Salt og pepper

Hjertesalat

Skrell mango, skjær løs kjøttet og fjern den store steinen i midten. Kjør halvparten av mangokjøttet til mos i en blender og skjær resten i terninger. Del avokado i to, fjern steinen og skjær kjøttet i terninger. Press sitronsaft over så ikke avokadokjøttet mørkner. Skrell og finhakk ingefær og hvitløk. Varm opp oljen i en stekepanne og fres hvitløk og ingefær i 30 sekunder til de har gitt smak til oljen. Tilsett rensede scampi og la dem steke seg rosa, steker de for lenge, blir de seige. Drypp over limesaft, fjern pannen fra varmen, vend inn avokado og mango. Rens salaten, vask godt og rist dem godt. Legg salatblader på tallerkener, topp med scampi, avokado og mangoblandingen. Legg moset mango rundt.

Jordbær i sjokolade

Som dessert passer dette bra, den kan spises ved bordet men også på sengekanten.

1 kurv jordbær

1 kokesjokolade

Smelt sjokoladen. Tørk av jordbærene og behold hamsen på. Hold i hamsen, dypp jordbærene i den smeltede sjokoladen og legg på bakepapir til sjokoladen stivner.

Jan Børge Harsvik

Asparges.