- Jeg er fornøyd med å se at Forsvaret også har kommet godt i gang med arbeidet med innkvartering til nye ansatte. Nye Ørland flystasjon er et sammensatt oppdrag. Det viktigste er nye kampfly, men tunge bygg, velferd for befal og annet personale er også viktig. Jeg er imponert over prosjektet, sier stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre (Ap) til Fosna-Folket etter en snarvisitt på Fosen onsdag.

Torsdag lander etter planen norske F-35 på Ørlandet for første gang.

Støre sier han ikke heller skulle vært innom i morgen, men at besøk før landing er like viktig.

Direktør Olaf Dobloug i Forsvarsbygg kampflybase orienterer Jonas Gahr Støre og Kirsti Leirtrø om status på Ørland flystasjon. Foto: Jakob Ellingsen

Høyt tempo

Støre ble møtt av Forsvarsbygg på kaien, og veien gikk rett til Ørland flystasjon for å få oppdatert informasjon om utbyggingen ved Ørland flystasjon fra direktør i Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug.

- Det sitter norske flyvere i simulatorene i skvadronbygget nå. Forsvarsbygg har ikke tilgang, siden Luftforsvaret har overtatt bygget, sier Dobloug.

Han understreker at man på ingen måte er ferdig med investeringene i basen på Ørlandet. Bare litt over en tredjedel av budsjettet på totalt 9,8 milliarder kroner for Ørland og Evenes, som skal ha en fremskutt F-35 base, er brukt.

Investeringene på Ørlandet for Forsvarsbygg har en ramme på rundt 1,5 milliarder kroner i 2018, og 1,1 milliarder året etter.

- De nye hangarene på Ørlandet som skal bygges koster bortimot trekvart milliard, sier Dobloug.

Midlertidig flygarasje

Selv om alt er klart til første landing, er ikke alle byggene på flystasjonen ferdig enda. Arbeidet med hangarer har startet senere enn planene opprinnelig var for noen år siden.

Dobloug forklarer at de er fordi oppdraget har endret seg etter diskusjon om hvor solide hangarene skal være. Stortinget har vedtatt at sikkerhetsnivået for de nye F-35 jagerflyene skal være høyere, og det krever tunge betongkonstruksjoner.

- Man må bruke vedlikeholdsbygget til garasjering av F-35 flyene som lander nå, sier Dobloug.

Byggeplass

Støre, og følget med blant andre stortingsrepresentantene Kirsti Leirtrø og Karianne Tung (begge Ap), fikk også se og høre om byggeaktiviteten som pågår nå, samtidig som flystasjonen forbereder seg på gjevt besøk.

I år er både en mannskapsforlegning, og en befalskaserne ferdigstilt. To tilsvarende bygg er under oppføring og skal etter planen være ferdige rundt sommeren til neste år.

- Vi er nå rett utenfor det som skal bli mannskapsforlegning trinn to. Det er 30 seksmannsrom som er under oppføring. De vil ha bad med to dusjer i egne avlukker og et lite oppholdsrom med bord og seks stoler, sier Øyvind Wiklem, som er prosjektleder for innkvarteringene i Forsvarsbygg.

Han forteller at de fire nye kasernene totalt vil gi 500 nye sengeplasser på flystasjonen i tillegg til de oppussede og oppgraderte innkvarteringene til omtrent 300 vernepliktige soldater, og ytterligere befal på basen.

F.v: stortingsrepresentantene Kirsti Leirtrø, Karianne Tung og Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet i samtale med Trond Rædergård i Rædergård entreprenør og Olaf Dobloug i Forsvarsbygg inne i den nye mannskapsforlegningen som er under oppføring. Foto: Jakob Ellingsen

Lokale kontrakter

Det er den lokale entreprenøren Rædergård entreprenør som har oppgaven med å ferdigstille mannskapsforlegningens andre trinn. De står for totalentreprisen, med en kontraktsverdi på rundt 60 millioner kroner, inkludert moms.

- Jeg er særlig oppløftet av å se en ung jente som står og skjærer i gipsplater på byggeplassen. Det skulle være en selvfølge, men er ikke helt det, sier Støre.

Det er Vivian Sundet fra Vallersund som forstyrres av politikerne på jobb. Støre er opptatt av hvordan hun opplever det å være med å bygge på flystasjonen og planene hennes fremover.

Støre sier det er viktig at lokale entreprenører får med seg lærlinger, unge ansatte og ikke minst kvinner.

- Det er viktig at det i offentlige kontrakter stiller krav om å ha lærlinger. Vi har omtrent 90 ansatte i dag og får i all hovedsak lærlinger fra Fosen videregående, men noen fra Trondheim. Vi har som mål å ha ti prosent lærlinger i Rædergård entreprenør og er på god vei dit, med over sju prosent lærlinger i dag sier, Trond Rædergård i entreprenørbedriften.

Vivian Sundet fra Lysøysund blir forstyrret i arbeidet med å skjære gipsplater av arbeiderpartileder Støre. Foto: Jakob Ellingsen

Før landing

Etter planen skal de første tre norske F-35 lande på Ørland flystasjon torsdag. De skal stå på bakken frem til den 10. november for å klargjøres og registreres til norsk bruk.

- Du kommer dagen før landing. Skulle du ønske du var her i morgen?

- Det hadde vært spennende å være her i morgen når de første flyene kommer. Men det er like viktig å være innom i forkant av at flyene kommer. For meg er det viktig å se hvordan basen blir og også å se fremover for beslutninger som skal fattes på Evenes i tiden fremover, sier Jonas Gahr Støre før han haster tilbake til hurtigbåten i retning Trondheim.

Vind på Ørlandet. Kirsti Leirtrø, Olaf Dobloug, Jonas Gahr Støre, Gunnhild Tettli, leder for Ørland Arbeiderparti og Karrianne Tung poserer ved hurtigbåtterminalen. Foto: Jakob Ellingsen