- Det er elevene som har utført jobben og skal ha æren for produktet de har levert til kunden, sier Terje Svankild, som er kontaktlærer for bygg- og anleggsfag VG1 ved Fosen videregående skole.

Ørland kommune inviterte til grillfest for å markere at friluftsområdet ved Bruholmen er rustet opp.

Flyktningtjenesten i kommunen arrangerte åpningsfesten og stilte med grillmat til alle som møtte opp.

Ørland kommune ønsket gapahuken vinklet slik. Sander Berg og Lars Martin Sollie sier de har diskutert hvilken vei gapahuken skal stå, i forhold til vind, vær, utsikt og solen. Kunden har alltid rett, og slik ønsket Ørland kommune at den skulle stå. Foto: Jakob Ellingsen

Vanlig oppdrag

Sander Berg og Lars Martin Sollie er to av elevene som har stått for byggingen av gapahuken. 17-åringene er del av den samme elevbedriften i klassen for bygg- og anleggsfag ved Fosen videregående skole.

- Storprosjekt som dette er det som regel lærerne som får forespørsler om, men vi elever får også henvendelser som vi vurderer om vi kan gjøre, sier Sollie.

- Denne gangen var det Terje (Svankild) som sa vi hadde fått oppdrag om å bygge gapahuk for Ørland kommune, sier Berg.

- Det er godt å gå fra teori til praksis. Dette er et vanlig oppdrag, men et ganske stort ett, sier Sollie.

De første turistene har allerede fått testet ut det oppgraderte friluftsområdet. Foto: Jakob Ellingsen

- Heldig med været

Svankild poengterer hvor stort det faglige utbyttet for elevene er ved gjennomføringen av reelle prosjekt for kunder.

- Byggfag er håndverk man må få i fingrene. Her må elevene tenke framdrift, prosjektorganisering, samarbeid og på leveransen til kunden, sier læreren.

- Elevene lærer også at man må forholde seg til kundens ønsker, legger faglærer i bygg- og anleggsfag Viggo Selen til.

- Vi lærerne tenkte på tidspresset. Vi snakket med dem om det på forhånd, at vi kanskje måtte ha lengre dager for å bli ferdige. Men de ble ferdig mye raskere enn vi hadde tenkt, sier Svankild.

- Vi var heldige med været og sparte tid på fundamenteringen fordi det var tele, men elevene har virkelig jobbet godt og effektivt. Derfor gikk det fortere enn vi trodde på forhånd, sier Selen.

Fagtilbudet

Næringslivet på Fosen skriker etter bygg- og anleggsarbeidere. Svankild sier flere bedrifter sannsynligvis må over fjorden for å få på plass så mange lærlinger de ønsker i sommer, men neppe finner mye ekstrakapasitet i Trondheimsområdet heller.

- Vi har så mange søkere at det ser ut som det kan bli to klasser med byggfag på VG1 til neste år. Så er neste skoleår også første gang vi tilbyr bygg- og anleggsfag VG2, forteller han.

Sollie og Berg sier de begge har søkt om å komme inn der.

- Jeg føler jeg lærer mer gjennom selve praksisen. Og det er mer interessant. Jeg har lyst til å jobbe med liknende ting videre, forklarer Sollie.

Hawram Rahimi (t.v.) og Kesete Teame snakker gjerne med lokalavisa der de står ved grillen. De prøver å snakke så mye norsk som mulig for å bli enda flinkere. Foto: Jakob Ellingsen

Åpningen

Maten begynner å bli klar på den nye grillen som står ferdigstøpt med utsikt over havet. Et trettitalls personer står rundt, mens flere sitter på den andre siden av det ryddede området på benkene ved den nye gapahuken.

Det er flyktningtjenesten som står for serveringen. Hawram Rahimi og Kesete Teame er to av de nye ørlendingene som gjerne vil bli kjent med sine sambygdinger, ikke minst for å få øvd så mye som mulig på norsken.

- Fosna-Folket! Jeg har jobbet som journalist. Nå er jeg student på voksenopplæringen. Du må unnskylde norsken hvis jeg ikke forstår, sier Rahimi på lett forståelig norsk.

- Det er fint vær. Gøy med friluftsliv og å møte folk for å prate norsk. Ja, jeg kan også prate med avisa, sier Teame.

Samtaler rundt grillen, med utsikt både over fjorden, til Austråttborgen og mot Brekstad. Foto: Jakob Ellingsen

- Lettere å bli kjent med

Lokalavisa spør hvordan det er å bo på Fosen, og om ønsket er å bli værende her, eller flytte et annet sted.

- Jeg har bodd rundt fire måneder på Ørlandet nå. Før det har jeg vært mange steder i Norge. Jeg kan si at det er lettere å bli kjent med folk på Ørlandet enn de andre stedene jeg har vært. Det er veldig viktig for oss å bli kjent med mange og snakke med folk for å lære språket og kulturen, sier Rahimi.

- Det er fint her. Jeg vil fortsette å bo her, men om jeg finner en jobb i Trondheim for eksempel, så kanskje jeg flytter på grunn av det, sier Teame.

- Jeg har hatt praksis seks måneder på Rema 1000, og tre måneder i barnehage. Jeg har vært kjempefornøyd med den hjelpen jeg får fra de ansatte og fra Ørland kommune, sier Kesete Teame.

Det er lett å se for seg at flere ørlendinger vil benytte seg av grillmulighetene utover sommeren.