Tyra Celine Hyllmark Mortensen (11) er blant de utvalgte deltakerne i Prosjekt Fantasi, en konkurranse som tar sikte på å inspirere barn til å komme opp med ideer til framtidens oppfinnelser. Hele 2400 bidrag ble sendt inn, men kun de aller beste får nå stille ut sine nyvinninger i en egen utstilling.

Annerledes humpedisse

Tyra Celine, som bor i Bjugn, har funnet opp en humpedisse som kan produsere energi. «Energihuska» drives av ei reim eller et kjedehjul med pendelbevegelse, og kraften overføres til en dynamo. Skissene til humpedissa ble til da Tyra Celine var bare 10 år.

- Jeg hadde lyst til å lage noe der man leker samtidig som man lager strøm. Også elsker jeg humpedisser, forteller Tyra Celine.

Konseptet er like genialt som det er enkelt, heter det i juryens beskrivelse av Tyras humpedisse.

Høytidelig åpning

Tirsdag fikk hun for første gang se oppfinnelsen sin realisert, på selveste VilVite-senteret i Bergen under den høytidelige åpninga av utstillinga. Det er Statoil, en av initiativtakerne til prosjektet, som har bygget humpedissen hennes.

- Det var veldig artig å få prøve den for første gang, forteller Tyra som synes det var stas med mange gode tilbakemeldinger fra andre som også testet ut «energihuska».

- Jeg er fornøyd med hvordan den ble, sier Tyra.

Til stede under åpninga var blant andre celebre gjester som byrådsleder Harald Schjelderup og plassjef i Statoil Jannicke Nilsson.

Kommer til Trøndelag

- Det har gått kjempebra. Tyra fikk demonstrert oppfinnelsen sin, og mange har kommet bort for å se på humpedissa, sier en stolt Ronald Mortensen, pappa til Tyra.

Han forteller at det nå er duket for turné for å vise fram de 11 lovende oppfinnelsene rundt om i det ganske land, inkludert Vitensenteret i Trondheim på nyåret. Kanskje blir oppfinnelsen hennes å se også andre steder.

- Vi kunne sett for oss slike humpedisser på skoler og i parker. Strømmen som ble produsert kunne eksempelvis blitt brukt til LED-lys eller til å lade smarttelefoner, sier han.

- Det er utrolig artig at Tyra har kommet så langt, så får vi se hva som skjer videre med oppfinnelsen, sier Ronald.

Tyra og søsteren Ylva prøver ut humpedissen for første gang. Foto: Ronald Mortensen