«En løs skisko kan bli et livsfarlig prosjektil hvis du pakker bilen feil på tur til påske. Vegvesenet ber folk bruke hodet», skriver Vegvesenet i en pressemelding.

– Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak eller oppå bilen slynges fremover og utgjør en stor fare for deg selv og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil førte til at skadeomfanget ble større i om lag 20 dødsulykker de siste fem årene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen, i uttalelsen.

– All last må sikres

Han forteller at Vegvesenet kjenner til ulykker der personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen.

– Dessverre har usikret last i fri fart fremover etter en kollisjon tatt liv som ellers ville vært spart på vegene. All last må sikres forsvarlig før du starter kjøringen, sier vegdirektøren.

– Vil ha alle trygt hjem

«Det er store krefter som arbeider i en kollisjon. Noe så hverdagslig som en handlepose i baksetet farer fremover med en kraft på over 150 kilo i en kollisjon i 50 kilometer i timen. Øker farten, øker også kraften ytterligere», opplyser Statens vegvesen.

– Det bør du tenke på når du slenger inn handleposen eller en bag i baksetet. iPader, laptoper og videoskjermer må enten fastmonteres eller vente til dere er fremme. Vi vil ha alle trygt hjem, sier Gustavsen.