Den siste tiden har de 18 elevene på båtbyggerlinja på Fosen Folkehøgskole i Rissa arbeidet på spreng for å bli ferdig med båten som skal sjøsettes og døpes lørdag 20. mai på Uddu.

Røde Kors

Båten ble påbegynt i fjor av dem som da gikk båtbyggerlinja, og fullført av årets elever. Båten er bygd på bestilling fra Røde Kors.

Båten er en 46 fots Åfjordsvengbåt. Foto: Sigrun Overland

- Det er den andre båten skolen bygger for Røde Kors, opplyser lærer Kenneth Bjørkli.

Røde Kors bruker båtene i noe som kalles Nettverk etter soning. Det er et tilbud til folk som har sittet lenge inne, og noe Røde Kors har holdt på med i mange år.

- De har så gode resultater med dette at etter å ha hatt den første båten noen år, bestilte de en til, forklarer Bjørkli.

Den første båten som skolen bygde ligger på Uddu.

- Røde Kors bruker den på sommers tid i samarbeid med deleier Wiggo Larsen og folkehøgskolen. Røde Kors har også av og til lånt skolens båter.

Båten som nå er bygd har god plass til 15 personer ombord, og seks personer kan overnatte under tak.

Stått på

- Vi er imponert over elevene. De har stått på 14 timer i døgnet den siste tiden for å bli ferdige, sier Bjørkli som sammen med Malthe Krogh har vært lærere for båtbyggerne dette skoleåret.

Alt fra å sy seglet til å slå tauverket og smi jernet på tauene har elevene gjort selv gjennom mange lange arbeidstimer.

Elevene har slått alt tauverket til båten. Foto: Sigrun Overland

Internasjonalt miljø

Årets båtbyggerlinje har hele 18 elever, noe som er nærmest rekord, og med så mange er det også to lærere på linja. Elevene kommer som vanlig fra flere land.

- Vi har tre fra USA, en fra Nederland, en fra Tyskland, fire fra Danmark og resten fra Norge, sier Bjørkli.

Båten som nå skal overleveres er stor og Bjørkli opplyser at den koster nær én million kroner.

- Vi tar ikke samme pris som profesjonelle båtbyggere, vi kan ikke levere samme finish, men samtidig ligger vi heller ikke for langt unna i pris, opplyser han.

Seglet er på over fem meter. Foto: Sigrun Overland

For å få båten fraktet fra båtbyggeriet ved skolen og ned til Uddu bygges det en vogn som elevene skal dra.

- Vi starter 13:45 fra båtbyggeriet lørdag, og alle er hjertelig velkommen til kaffe, kaker og dåp på Uddu, opplyser Kenneth Bjørkli.