Piggsvin er totalfredet, og drap på det lille dyret kan ifølge viltloven straffes med både bøter og fengsel.

- Det er straffbart å ignorere et lite piggsvin som strever for tilværelsen. Akkurat som med alle andre dyr, så har du ikke lov å forlate det i hjelpeløs tilstand, opplyser Ingrid.

Pinnsvinhjelpen er en privat organisasjon som hjelper piggsvin over hele landet. Fosse forklarer at det tidligere hørte med til sjeldenhetene at organisasjonen fikk henvendelser fra trøndere, men nå ser det ut til at bestanden er på vei opp i trøndelagsfylkene.

- Det er tydelig at det er noe som skjer, det er gøy at det endrer seg, sier Fosse.

Legg til rette for piggsvinet

Har man pinnsvin i hagen og ønsker å vite hvordan man best mulig kan legge til rette for at de trives, har Ingrid gode råd.

- Du må slutte å rydde i hagen. Plant gjerne hekker og busker om du ønsker piggsvin i hagen. Det viktigste du gjør, er å la det ligge igjen litt løv i en haug. Det er spisskammer for piggsvin, sier hun.

Kutter du greiner og kvister, er det også lurt å la disse ligge i en liten haug i stedte for å brenne dem, forklarer Ingrid.

Piggsvin er nattaktive dyr, og dersom du oppdager et piggsvin ute i hagen midt på lyse dagen, er det nesten alltid noe galt.

- Da må du reagere og ringe oss, piggsvin skal ikke være ute på dagtid, da er det noe galt, forteller hun.

Kun tørrfor og vann

Har du først fått piggsvin i hagen og har begynt å mate dem, så må du fortsette med det. Men det er viktig å huske på at piggsvinet ikke skal ha noe annet enn tørrfor og vann.

- Tørrfor for hund og katt er bra mat for piggsvin, og man må huske på å sette ut vann. Gjerne i en veltesikker skål, slike potteskjulere som finnes under gammeldagse terracottakrukker er ypperlige til vannskål. Men piggsvinet skal ikke under noen omstendigheter ha meieriprodukter, så man må aldri sette ut melk. Piggsvinet skal heller ikke ha kake, brød eller loff. Mange unnskylder seg med at piggsvinene liker det, men det er ikke noe argument, forklarer Ingrid.

En annen ting man skal være obs på når det gjelder piggsvin, er at hunder kan være et problem.

- Hunder kan være en utfordring. Det er viktig at du har kontroll på hunden, mange mener det kan være søtt når den løper rundt og bærer små piggsvinunger i munnen, men det er det absolutt ikke. De biter fort gjennom, og det kan gå en fot eller tre, sier Ingrid.

- Piggsvin er overhodet ikke kjæledyr

Det er viktig å huske på at selv om piggsvinet får mat og virker fortrolig med mennesker, skal man ikke gjøre det tamt.

- Man må respektere at det er et vilt dyr, det er overhodet ikke noe kjæledyr. På internett er det jo masse bilder av søte, små piggsvin. Men dyrene på disse bildene er afrikanske pygmépiggsvin, disse er ulovlige som kjæledyr i Norge, og er faktisk ikke i slekt med piggsvinet i det hele tatt, sier Fosse.

Kort oppsummert, ønsker du å ha piggsvin i hagen så er det beste du kan gjøre å la hagen være litt rotete, og ikke gi piggsvinet noe annet å spise og drikke enn tørrfor og vann, ifølge Fosse.

Kommer du over et piggsvin som er skadet og er usikker på hva du skal gjøre, så må man ta kontakt med Pinnsvinhjelpen, opplyser Ingrid.