Folkehøyskole er i vinden som aldri før, og fra første februar startet de fleste skolene i Norge opptaket sitt for skolestart denne høsten. Fosen folkehøyskole er den eneste skolen som er lokalisert på Fosen-halvøya, og har i år fått et løft på 10-15 prosent i andelen søkere.

- Flere har lyst på et helt annerledes år. Et friår fra mas om pensum og karakterer, sier rektor ved Fosen folkehøyskole, Wiggo Larsen.

Jungeltelegrafen

Og det gjelder tydeligvis flere. Etterspørselen etter folkehøyskoleplasser har generelt i Norge økt med åtte prosent fra i fjor, på tross av at høyskoletilbudet også har utvidet seg. Rektoren tror jungeltelegrafen har bidratt til dette.

- Tilbakemeldingene er veldig gode, og alle snakker til hverandre om hvor bra året på folkehøyskole var. Så folkehøyskolen har definitivt blitt en suksessfaktor i utdanningssystemet, sier rektoren.

Økologisk profil

Fosen folkehøyskole som er lokalisert i Rissa, har i år utvidet sitt tilbud for høstens elever. Skolen som til vanlig har en økologisk profil og tilbyr linjer innenfor jordbruk, båtbygging, seiling og friluftsliv, har nå også satt i gang et nytt prosjekt hvor de går enda litt videre. De har startet en helt egen linje som heter sjølberging. Her har de sydd sammen mye av de samme elementene som alle de andre linjene har vært bygget på.

- Her lærer de alt innenfor det praktiske aspektet som går på kreativitet, håndverk, mat og selvforsyning, opplyser han.

Full selvbergingslinje

Ifølge nettstedet studentum.no, ligger kategorien Friluftsliv på topp tre på lista over de mest populære fagområdene blant folkehøyskolestudiene, noe som trekker paralleller til selvbergingslinjens tilstrømming av søknader.

- Den ble full ganske så raskt.

Ikke for sent ennå

Men folkehøyskolen i Rissa har fremdeles plasser igjen på de andre linjene, og de har heller ingen søknadsfrist, så man kan søke helt frem til skolestart den 24. August.