23. mai i 2014 slo Roan kommune alarm etter at det ble gjort funn av svært høye blyverdier i drikkevannet ved Sumstad vannverk. Siden da har kommunen advart mot å drikke vannet.

Geir Ola Aune, sektorleder for teknisk, landbruk og miljø i Roan kommune, sier til Fosna-Folket at den nye brønnen skal kobles opp over helga.

– Deretter skal det pluggspyles for å fjerne groing i rørene, sier Aune.

Ikke 100 prosent sikkert

– Når får beboerne rent vann i springen?

– Det skal være klart fra mandag. Vi tar likevel et forbehold, for ingenting er 100 prosent sikkert.

Satser på godkjenning

Han forteller at i første omgang skal det gjøres en enkel kobling for å sette brønnen i drift. Dette er en midlertidig løsning.

– Det blir mye arbeid i etterkant. Det skal bli et anlegg som skal kunne godkjennes for drift.

Les mer om blysaken i Roan:Ny vannkilde skal være klar om rundt én måned– Om jeg drikker meg i hjel på bly eller aluminium betyr liteMå fortsatt vente på rent vann i springenHar trolig funnet en løsningMå vente til neste år på rent drikkevann– Ingenting haster mer enn at innbyggerne får vannSkal finne ny vannkilde: – Det blir kostbartVannverket kan være historieSkal kjøre på vanntanken i måneder om nødvendigHan har ikke drukket vann fra springen på over to ukerAdvarer mot bly i drikkevann– Blyverdiene er usannsynlig høyeLegen ber folk som føler seg «usikker» om å ta kontaktKan dusje til tross for høye blyverdierKan fortsatt være farlig å drikke vannet