– Av alle hannkyllinger som klekkes, er det bare noen promille som får vokse opp og bli avlshaner. Så man kan godt snakke om å trekke det store vinnerloddet, sier Bernt Snapa, daglig leder for Nortura Samvirkekylling.

De fleste kyllinger kommer fra en avlslinje der hønenes egenskaper som eggleggere er det viktigste. Her er guttenes overlevelsesprosent null. Alle hannkyllingene blir filet.

– Fra den andre slektslinja får vi flotte haner, så her er det jentene som går automatisk til slakt. Men antall individer er mye lavere i denne grenen av slektstreet, for det trengs bare en eneste hane for å befrukte ti høner, sier Snapa.

Aktivt sexliv

En slaktekylling blir vanligvis knapt fem uker. De som får vokse opp til haner får leve et aktivt og utsvevende liv til de blir mellom 58 og 60 uker gamle.

– Playboy-livet begynner når de er 18 uker og flyttes fra bonden til en produsent av rugeegg. Da er de for lengst blitt store og hvite og har fått kam på hodet, sier Snapa.

De unge hanene flyttes alltid på en fredag og tilbringer en guttehelg alene før damene ankommer.

– Det er for at hanene skal bli vant til nye omgivelser og lære seg å finne vann og fôr. Vi passer godt på dem, for det er jo avgjørende at de funker bra, sier rugeeggprodusent Eivind Bogsti på Rudshøgda.

Han har nettopp fått nytt innsett av 7500 høner og 670 kåte haner som nå får feste det de orker i et lokale på 1500 kvadratmeter.

Pjuskete fjær

– Foreløpig ser det veldig bra ut. Hanene gjør jobben sin og hønene virker fornøyd, sier Bogsti.

I løpet av de neste 42 ukene kommer hønene hans til å legge rundt 1,2 millioner egg. Klekkeprosenten ligger på om lag 80, som betyr at det vil klekkes i underkant av en million nye kyllinger.

Bogsti ser fort hvilke haner som er mest på hugget.

– Det synes godt på dem. En hane som jobber bra blir pjuskete i fjæra og kan se ut som en fillefrans. Det tar på å være playboy, sier han.

Høner og haner går fritt i kollektivet sitt hele levetiden, men de får forskjellig fôr.

– Troa med hønefôr har så smale sperrer at hanene ikke kommer til på grunn av kammen. Og hanefôret er plassert så høyt at de atskillig mindre hønene ikke rekker opp til det, sier Eivind Bogsti.

TI DAMER PÅ HVER: Man lever godt som hane i hønseflokken. (Illustrasjonsfoto: Grethe Ringdal, Animalia)