Lanseringen er lagt til Ørland Kulturhus, samme dag som det nye praktbygget offisielt åpner.

Det er nesten umulig å glemme et møte med Erja Lilja. Den lille kvinnen fra Finland har et stort vesen. Hun er snakkesalig, viljesterk og gir sjelden opp når det er en sak hun brenner for. Hennes engasjement for fødestua på Brekstad imponerte mange. Og irriterte enkelte. Dessverre for Fosen var det fåtallet i den saken som fikk trumfet sin vilje gjennom.

Det er lenge siden NRK-journalist Ståle Yttrehus startet arbeidet med biografien om Erja Lilja. Dette er en såkalt autorisert biografi, der hovedpersonen har spilt på lag med forfatteren hele veien fram til ferdig bok. Det har heller ikke vært en hemmelighet at boka var underveis.

Derfor var det en smule overraskende at Erja Liljas eks-mann, nåværende prest på Oppdal, i tolvte time kunngjorde at han ønsket boka stoppet. I alle fall midlertidig stoppet. I går ble det kjent at han vurderer injuriesøksmål om boka lanseres etter planen i morgen. Gjennom hans advokat ble det blant annet argumentert med at det faktum at eks-mannen nå er sykmeldt burde tilsi at lanseringen utsettes til han er friskmeldt.

Argumentet er vanskelig å følge, også rent juridisk. Injurieloven gir den samme beskyttelse, enten en person er frisk eller sykmeldt. Skulle sykmelding være et argument i en sånn sammenheng vil enhver boklansering med kritiske personskildringer henge i en tynn tråd. I neste omgang kan det være dagspressen som blir utsatt for samme argumentasjon.

En ting er sikkert. Erja`s eks-mann har, sikkert mot sin vilje, sørget for den beste reklame rundt lanseringen av boka. Når det regionale kulturbygget på Brekstad lørdag åpnes med festforestilling, så skal man ikke se bort fra at boklanseringen samme dag trekker litt ekstra presse til det nye kulturpalasset!