- Etter mitt inntrykk er dette et veldig begrenset miljø. Men de gir uttrykk for strømninger som finnes i et bredere omfang i ulike politiske miljøer både i Norge og internasjonalt, sier han.

Dyrendal er professor ved institutt for filosofi og religionsvitenskap ved NTNU.

- Ønsker å stå på utsiden

Fosna-Folket.no skrev i går om nettstedet Taliban Norge, som de siste dagene har lagt ut bilder av militære forhåndslagre i Bjugn og Ørland. Den siste oppdateringen kom tirsdag. Fotografiene på eget nettsted viser detaljerte veibeskrivelser med kart og bilder. Lagrene er for øvrig godt kjent i lokalmiljøene. På sin egen hjemmeside skriver Taliban Norge at de er «en revolusjonær bevegelse, som har som mål å ta over makten i Norge med våpen i hånd for å etablere en republikansk styreform basert på direkte demokrati, frihandel, og et forsvar basert på en folkemilits, konvensjonelle våpen, alliansefrihet og ikke-aggresjon».

- Hvorfor kaller de seg Taliban Norge?

- De gjør et tydelig valg av navn for å få frem sin opposisjonelle identitet. De står på utsiden og ønsker å være på utsiden, mener Dyrendal.

Vil tømme lagre

Ingar Holst er leder for Taliban Norge. Han sier omtalen av forhåndslagrene skyldes de nylige hendelsene i Ukraina. Han mener utviklingen er forberedelser til et NATO-angrep på Russland.

– Jeg mener innholdet i lagrene kan betegnes som offensivt militært utstyr og i strid med folkeretten. Taliban Norges våpen er i så måte informasjon, for at lagrene på sikt kan bli tvunget tømt. Derfor går vi til dette skrittet med stedsanvisninger, sier Holst.

De militære forhåndslagrene er for øvrig godt kjent blant folk allerede.

Vil legge press

Holst håper likevel mer fokus på dem kan bidra til press på ansvarlige myndigheter.

– Vi ønsker å vise at lokaliseringen til forhåndslagrene i stor utstrekning er kjent. Vårt håp er at Solberg-regjeringen vil erkjenne at det aldri vil være i Norges interesse å benytte det offensive militære utstyret i hallene. Vi håper derfor at lagrene tømmes, forklarer Ingar Holst.