Midt i den mørkeste tida på året setter Åfjord Kulturskole opp verdens mest kjente julefortelling, Scrooge – et juleeventyr av Charles Dickens, 3. og 4.desember.

- Sammensveiset gjeng

- Alle gleder seg til jul, bortsett fra Ellinora Scrooge, som er grådig og slem, og ikke vil dele med noen uansett hvor fattige de er. Når julaften endelig kommer får hun sitt livs største sjokk. Hun blir hjemsøkt av spøkelser med en klar beskjed om å ta seg sammen, ellers vil det gå henne riktig ille, sier Gjersvold.

Gjersvold forteller at hver torsdag ramler 20 unge fra 6 – 15 år inn døra på Åset skole. Noen kommer med buss fra Stokksund, andre går den korte veien hjemmefra. Når de møtes i Kulturstua er de en sammensveiset gjeng som synger, danser, spiller og leker frem sin versjon av Juleeventyret.

Tredje forestilling

Siden Kulturskolen startet opp Sangteatertilbudet for 1,5 år siden har de satt opp 3 forestillinger. Først laget de sin helt egen versjon av Alice i Eventyrland som de ga navnet ”Jeg er Alice!”. Deretter var det Askepott som sto for tur.

Nå er det altså Juleeventyret over alle som skal formidles til åfjordingen.

Teaterlærer Solfrid Dyndahl forteller at det er en vanvittig energisk gjeng:

- Det bobler av glede og energi som må ut. Så her må man leke mye og sørge for å tappe av litt energi før man går i gang med terpingen og øvingen – som jo teater også er.

Hun forteller videre at elevene er i en alder der det passer godt å spille klassikere. Derfor er hun sikker på at Scrooge vil kunne bli en topp forestilling.

- Men det er ingen enkel jobb de unge skuespillerne går til. Stykket er reinspikka musikal, der tale og musikk går hånd i hånd. Manus er kjøpt av Bærum ungdomsteater og historien er dramatisert av Merete M. Stuedal og Lisa Smith Walaas . Musikken står Lisa Smith Walaas for. I Åfjord Kulturskole er det Ingunn Løberg som har det musikalske ansvaret, sier Dyndahl.

Hele kulturskolen trår til

For at forestillingen skal se dagens lys må imidlertid hele kulturskolen trå til. Lys, lyd og orkester er bemannet med lærere, rektor og kultursjef. I tillegg stiller en entusiastisk foreldre- og foresatte- gruppe opp som syere, vakter og sceneteknikere.

Kulturskolen ønsker med denne forestillingen å favne bredt.

- Alle må komme. Ta en pause fra julestria, sier de unge skuespillerne. De ønsker å skape god gammeldags julestemning, og å formidle de GODE juleverdier, forklarer Gjersvold.

- Hvis du lurer på hvordan det går med Ellinora Scrooge og juleeventyret, så må du ta turen til Kulturstua på Åset skole 3 og 4 desember og få med deg denne forestillingen som rommer både musikk, dans og rikelig med grøss og gru. Og ikke minst, den julefølelsen vi alle ønsker oss til jul, sier han avslutningsvis.