Dette melder Direktoratet for naturforvaltning. Det viser tall for vinteren 2007/2008 fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt. Før jakt ble det sist vinter registrert 72-76 familiegrupper av gaupe i Norge. Dette tilsvarer cirka 429-452 dyr. Det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige ynglinger er dermed oppnådd.

I Sør-Norge har bestanden av gaupe vært relativt stabil de siste årene. Det har vært en liten nedgang i bestanden i Hedmark og Oppland sammenliknet med foregående år. Også i Troms og Finnmark har det vært en nedgang fra 12 familiegrupper i 2007 til 9 i 2008.

Økningen i antall familiegrupper av gaupe er i hovedsak i Midt-Norge hvor det i 2007 ble registrert 15 familiegrupper og i år 23.

- Det kan være flere årsaker til økning i bestanden av gaupe i midt-Norge. Høyere tettheter av byttedyr vil føre til flere ynglinger da antall hunngauper som yngler varierer med tilgangen på byttedyr. Det har også vært et noe lavere uttak av hunndyr i forhold til det totale uttaket. Dette kan skyldes at hanngaupene benytter større områder enn hunngaupene å således eksponerer seg mer samt at jegere i enkelte områder unnlater å felle familiegrupper, sier rådgiver Jan Paul Bolstad ved Direktoratet for naturforvaltning.

Bolstad viser også til at fellingsandelen er lav i forhold til fastsatt delkvote i enkelte deler av Midt-Norge. Dette kan delvis skyldes vanskelige jaktforhold og færre jegere i forhold til andre deler av regionen med lavere delkvoter, flere jegere og høyere fellingsandel.

- Generelt i regionen er jegere og andre dyktige til å rapportere inn observasjoner av familiegrupper av gaupe til Statens Naturoppsyn.

Bestandsmålene for gaupe er oppnådd i rovviltregionene 1 til 6, det er dermed de regionale rovviltnemndene som fastsetter kvoter for jakt på gaupe i disse områdene. I region 7 - Nordland og i region 8 Troms og Finnmark hvor målene ikke er oppnådd, er det Direktoratet for naturforvaltning som fastsetter eventuell kvote for jakt.

FAKTA OM GAUPE

Gaupe

Gaupe (Lynx lynx) er det eneste viltlevende kattedyret i Skandinavia. Gaupe var vanlig over store deler av den skandinaviske halvøya på 1800-tallet. Den var nesten utryddet i Norge i 1930-åra, men bestanden har økt siden 1950-tallet. I 1980 ble ordningen med helårsjakt og statlig skuddpremie avviklet, og i 1992 ble gaupe fredet i Sør-Norge inntil kvotejakt ble innført i 1994.

Kilde: Direktoratet for naturforvaltning