- Det gikk ganske bra, formen har steget bra i det siste. Med de ekstra midlene fra Norsk Havservice så har jeg kommet meg litt mer rundt for å trene, forteller Skaug.

Trener mye

Ørlendingen har også erfaring fra flere internasjonale mesterskap, og i september skal han delta i EM i Kroatia. I tillegg skal han delta på Nordic Spearfishing festival der nordisk mesterskap skal avholdes.

Det ligger mye trening bak suksessen, og for å holde formen på topp så er Atle ute i sjøen så å si nesten hver kveld. Før EM gjelder det å komme seg mest mulig ut i sjøen for å trene på undervannsjakt.

- Intenst

- Det blir intenst med mange konkurranser og mye vi skal gjennom. Nå handler det mest om å komme seg ut i sjøen og dykke, og tilegne seg kunnskap blant annet om dybde og fiskesorter der nede, sier Skaug.

Med så mye jakttrening, blir det også en del fisk. Men det betyr ikke at fisken går til spille.

- Det er alltid noen som vil ha fisk når det blir mer enn hva man selv greier å spise. Det er viktig for meg at fisken blir brukt, at man ikke skyter bare for å skyte, sier Skaug.

Atle Skaug med fangsten Foto: Sunndal undervannsjaktklubb

Fylte kvoten på sju fisk per art

17.juni skal Trondheim fridykkerklubb arrangere NM-cup i undervannsjakt på Drageid i Osen, så Atle får også en del konkurransetrening frem mot EM.

Under første runde av NM på Bud fant 12 deltagere veien til start; 11 fullførte og én måtte bryte. Selv om det var litt utfordrende forhold, greide Skaug likevel å fylle kvoten med sju fisk per art.

- Utfordrende område å jakte i

- Det var meldt veldig fint vær, men ved start var det liten kuling fra nordøst med 12,4 m/s og opp mot 16.9 m/s som kraftigste målte vindhastighet. Det gjorde sitt til at det var utfordrende område å jakte i, men heldigvis hadde vi kyndig vakt på sjøen i form av RS Aukra som lå i sundet og passet på, forteller Ivan Knudseth i Sunndal undervannsjaktklubb.

Etter innføring av sikkerhetsreglene, fordelte deltagerne seg i sjøen og dro hver til sitt. Noen krysset sundet i forholdsvis høye bølger på jakt etter storfisken, mens andre valgte å holde seg innenfor holmene nærmere land.

Atle valgte å krysse sundet og ro mot nærmeste stake ved skjærene, der han fikk belønning for svømmeturen. På cirka 8 meter lå lyren og ventet.

- Atle så sitt snitt til å fylle kvoten, som for tiden er på 7 fisk per art, og kunne således hanke inn ekstra 1000 poeng på resultatet for det. Smart valg, da Atle til slutt stod øverst på lista med mest poeng og vant den første runden i NM-cupen, forteller Knudseth.

- Godt gjort å treffe i så utfordrende forhold

Tonny Roger Hansen kom på andreplass med fem fisk, og Ørjan Dyrnes kom på tredjeplass med fem fisk.

- Tonny hadde klart å skyte større fisk enn Ørjan, så det ga uttelling i poeng og dermed en fin andre plass.

Det var forholdsvis dårlig sikt fra overflaten med mye plankton som drev i strømmen, og det var ikke så mye bedre på dypere vann.

-  Det hindret ikke deltagerne fra å finne fisken. Det ble skutt lyr, torsk, rødspette, sei og Atle Skaug klarte til og med å skyte sild. Det var ikke den største fisken, men godt gjort å treffe i så utfordrende sjø, forklarer Knudseth.

Skilte seg raskt ut

Konkurransen var satt til å vare i tre timer, og med ti minutter igjen på klokka, og fremdeles noen fangstbøyer ute i sjøen, var det spennende å se om alle kom inn til målområdet i tide, opplyser han.

Kommer en deltager inn i målområdet for seint, medfører det diskvalifikasjon. Heldigvis rakk alle tidsfristen, så det ble gjort klart til veiing, måling og opptelling av fangsten.

- Det var veldig jevnt i bunnen av lista, hvor noen hadde fått med seg rødspette, og én og annen lyr og torsk opp fra sjøen, men de tre beste skilte seg raskt ut fra mengden. Mens veiingen foregikk, ble mesteparten av fisken gjort opp og filetert, for tradisjonen tro, så ble det festmåltid senere på kvelden hvor det denne gangen ble disket opp med hjemmelaget fish & chips. Vi i Sunndal Undervannsjaktklubb vil takke alle deltagerne og andre som møtte opp og gjorde første runde i NM-Cupen for undervannsjakt til en fantastisk flott dag på Bud, forteller Knudseth.