Én av de som har kastet seg på trenden, er Ulf Hulsund. Hans drømmebolig ligger idyllisk plassert helt nede ved sjøkanten, et par kilometer utenfor Brekstad.

– Her kan jeg tenke meg å bli gammel, sier han til Fosna-Folket. Det funkisinspirerte huset er i hovedsak bygget på ett plan; i tillegg kommer garasje, og en hems med kontor og utkikksveranda.

Fra vinduet har Ulf full oversikt over skipsleia utenfor. Foto: Erik Eikebrokk

Nært naturen

– Jeg kaller den for «whiskeyrampa», sier han om den lille utkikksposten. På innsiden av døra står en kikkert. På gulvet ligger to digre bjørneskinn, selvskutt i Canada.

Herfra kommer han i nærkontakt med naturen. Med det blotte øyet ser vi en oter som glefser i seg fiskekjøtt. Nise, sel og ørn er også ofte å se. Ulf finskrur på kikkerten for å se enda bedre.

Det første man ser når man åpner inngangsdøra, er de åpne vinduene på motsatt side av gangen. Fra favorittplassen ved kjøkkenbordet har han panoramautsikt mot «verden».

– Jeg husker den første kvelden etter at jeg flyttet inn. Jeg satt tre timer på stedet hvil og tok til meg inntrykk. På havet skjer det noe hele tiden. Her finner jeg roen, forteller han.

Det står en TV på stua, men den er sjelden i bruk.

Inne i huset Foto: Erik Eikebrokk

Funksjonelt

Det viktigste for Ulf var at huset skulle være praktisk og funksjonelt. Kjøkken, bad, stue og tre soverom er lett tilgjengelig, på ett og samme plan. På gulvet er det lagt solid industrigulv. Møblene er røffe, og gjenspeiler både naturpersonen og offshorearbeideren.

– Min stil er enkel og røff. Gulvet skal tåle at noen går inn med skitne støvler.

Huset er langt og smalt, og er tomteeffektivt. Ulf har vært involvert i byggeprosjektet helt fra starten av. På hver langside av huset ligger andre nyhus på rad og rekke; også de designet og utformet av eierne. Ingen av husene er like, og alle bærer preg av eiernes egne ønsker og behov.

Foto: Erik Eikebrokk

– Alt trenger ikke å se likt ut. Det er viktig med særpreg. Den egendesignede utformingen kommer enda tydeligere frem innvendig.Midt i huset står en svart vedovn. De solide kjøkkenstolene er trukket i mørkt skinn. Kjøkkenbordet er av solid treverk. Hele huset reflekterer eierens personlighet.

Ny trend

Bedre økonomi og lav rente gjør at mange fosninger velger å bygge nytt og personlig, fremfor å investere i gammelt og brukt. Ulf var på utkikk etter et nytt sted å bo da han kom over en til da utenkt tanke.

– Jeg hadde bodd på samme sted i mange år, og ønsket meg noe nytt og unikt. Beliggenhet og utsikt var avgjørende for at jeg havnet akkurat her.

Samtidig som vi åpner døra ut til det som skal bli en platt ned mot stranda, dundrer et jagerfly over himmelen. Byggeområdet ligger utenfor rød støysone, men noen ekstra støytiltak er likevel gjort.

– Huset er støpt på betongsåle, og reisverket er av tre. Det er lagt inn ekstra lag med isolasjon i veggene, satt inn tre lags vinduer, og taket er av en spesiell type død stein som lydisolerer godt.

Det er Systembygg Nordbohus som har ansvaret for byggingen på Sjøsiden. Det er planlagt enda flere eneboliger, i tillegg til et leilighetskompleks, hvor utsikten, ifølge Ulf, kommer til å bli uovertruffen.

Boligen ligger idyllisk til nede ved sjøkanten. Foto: Erik Eikebrokk

Kallenavn

Byggeprosessen startet på vårparten i 2015. Kontrakten ble signert på høsten. Ulf kaller det «tidenes dyreste bursdagsgave». Ett år etter at han flyttet inn, er han strålende fornøyd med investeringen.

– Det har vært en spennende periode. Sluttproduktet ble akkurat som jeg ønsket. Jeg har ingenting å utsette på byggeprosessen, og huset ble ferdig i tide.En nabo av Ulf kom tilfeldigvis i snakk med noen som diskuterte det lange, smale huset med den unike utformingen.

– De kalte det for «Valhall». Det er helt greit for meg, sier Ulf om navnet som siden har blitt hengende ved.

Boligtrend

Tidligere denne uka fortalte boligselger Torbjørn Iversen i Nordbohus om at stadig flere fosninger tegner sine egne hus, i stedet for å kjøpe brukte eneboliger.

– Noen kommer til oss med enkle strekfigurer, andre med linjalrette arkitekttegninger, sier Iversen om den nye boligtrenden.