Det var heller ingen som hadde forventet at det skulle være enighet i oppvekstutvalget i denne saken. Utvalget har åtte medlemmer, og i denne drøftingssaken ble medlemmene enige om å legge fram fire ulike forslag når saken nå skal ut på høring.

Fire alternativer

Prosjektgruppa som har arbeidet med utredning om hvordan den framtidige skolestrukturen i Indre Fosen skal være har kommet med en foreløpig anbefaling om at ungdomsskoletrinnene på Stadsbygd og i Vanvikan flyttes til Åsly (Alternativ D).

I tillegg har prosjektgruppa vurdert å opprettholde dagens ungdomsskolestruktur (Alternativ A), samt et alternativ hvor ungdomstrinnene i Vanvikan og Stadsbygd samles på en skole, enten i Vanvikan (Alternativ C1) eller på Stadsbygd (Alternativ C2).

Et forslag om å flytte ungdomstrinnet på Vanvikan til Testmann Minne, samt å flytte ungdomstrinnet på Stadsbygd til Åsly (Alternativ B), er ikke blitt utredet av prosjektgruppa.

Vil ha det som det er

I torsdagens møte i oppvekstutvalget sprikte meningene og argumentene i alle retninger.

Aud Dagmar Ramdal (Sp) vil opprettholde dagens struktur.

Leder i oppvekstutvalget, Aud Dagmar Ramdal (Sp) ville opprettholde dagens struktur og fikk støtte av partikollega Arne Langmo.

Hun argumenterte med at en viktig faktor for bosetting er satsing på skole, og at skoler i nærmiljøet er viktig for utvikling av andre tilbud i tettstedene.

- Dette alternativet har de laveste skysskostnadene, og like viktig er det at kun 49 prosent av elevene blir avhengig av skoleskyss. Det er positivt i et folkehelseperspektiv, et miljøperspektiv og ikke minst for elevenes livskvalitet, sa Ramdal.

Hun mente også at det ville svekke fagmiljøet og arbeidsfellesskapet på de skolene som mister ungdomstrinnene.

– Alle skoler er like viktige, sa utvalgslederen.

Støtter prosjektgruppa

Daniel Fenstad (H) mente alternativ D er det beste, og fikk støtte fra partikollega Lillian Nøst.

- Argumenter som taler for dette er at vi får et større fagmiljø, og det gir et bedre og mer variert til elevene innen språk- og valgfag. Elevene har også mulighet til å få bedre og mere helsetjenester. Økonomisk er også dette alternativet det beste. Jeg tror ikke det har noe avgjørende betydningfor  folk som for eksempel vurderer å flytte til Stadsbygd at skolen mister de tre øverste klassetrinnene.

Daniel Fenstad (H) mener det beste alternativet er å samle ungdomstrinnene på Stadsbyg og Vanvikan på Åsly skole.

Vil ha ungdomstrinnet i Vanvikan

Sigrid Gilleberg (SV) mener at ungdomsskoletrinnene i Vanvikan og Stadsbygd bør slås sammen og lokaliseres til Vanvikan.

Hun begrunner det blant annet med at det arbeides med å legge en videregående skole til Vanvikan, og da mener hun det er viktig med en ungdomsskole samme sted.

- En ungdomsskole på samme sted som videregående skole gir gode muligheter for tett samarbeid når det gjelder overganger og innhold i undervisningen.

Hun er også redd for at Vanvikan skole vil bli veldig liten sammenlignet med Testmann Minne, Åsly og Stadsbygd dersom ungdomstrinnet forsvinner, og at det vil føre til et svekket fagmiljø. Hun mener at det å samle ungdomsskoleelevene fra Vanvikan og Stadsbygd på Åsly fører til mest busskjøring, samt mye kjøring med privatbiler til skolens arrangementer.

Samkjøring

- I tillegg er det et viktig argument at det sannsynligvis vil gå skolebuss til videregående skole i Vanvikan fra ulike deler av kommunen, noe som gjør at en ungdomsskole der vil være tilgjengelig fra mange deler av kommunen.

Gerda Husby (Ap) og Malin Lyng (H) støttet også Gillebergs ønske om å samlokalisere ungdomsskoletrinnene på Stadsbygd og i Vanvikan i Vanvikan.

Gjenbruk av Leksvik vgs

- Jeg vil samle ungdomstrinnselevene fra Vanvikan og Leksvik på Vinnahaugen der hvor Leksvik vgs er i dag og la Testmann fortsatt være barneskole. Da trenger man ikke å bygge ut videregående, og barnetrinnet kan fortsatt være på gamle Testmann Minne, mente Cecilie Balvold som dermed foretrekker alternativ B.

Dette er signalene som oppvekstutvalget sender ut til befolkningen i Indre Fosen før utredningen fra prosjektgruppa sendes ut på høring.

Må bestemme seg 13. april

Den 13. april, etter at høringsfristen er utløpt, skal oppvekstutvalget behandle saken som en politisk sak og komme med en innstilling til kommunestyret. Den innstillingen må et flertall i hovedutvalget stille seg bak.

Kommunestyret får saken på bordet i sitt møte 24. april. Det er to dager før Trøndelag fylkesting skal gjøre vedtak om plassering av videregående skole i Vanvikan. Det kan føre til at kommunestyret må gjøre et vedtak med forbehold i påvente av utfallet i fylkestinget.

- Jeg foreslår at vi ber om at kommunestyremøtet den 24. april blir flyttet til fredag 27. april eller torsdag 3. mai. Da vet vi hva fylkestinget har sagt, og vi slipper å gjøre et vedtak med forbehold. Det er mere ryddig slik, sa Daniel Fenstad, som fikk resten av oppvekstutvalget med seg på dette forslaget.

Aud Dagmar Ramdal (Sp) vil opprettholde dagens struktur.
Daniel Fenstad (H) mener det beste alternativet er å samle ungdomstrinnene på Stadsbyg og Vanvikan på Åsly skole.