Turmarsjen fulgte deler av ruta som krigsfangene fra Ørlandet benyttet da de under andre verdenskrig rømte fra tyskerne i et forsøk på å komme i sikkerhet over til Sverige.

Turmarsjen ble også arrangert for å skaffe blest om friluftsteateret «Operasjon Oleander» som har premiere i Leksvik 1. september.

Lurt av Karl Adding

Jens Kåre Vågen fra Verrabotn var en av deltakerne, og han orienterte marsjdeltakerne om noe av det som skjedde langs ruta mellom Myran og Mosetran under krigen.

I Elvdalen sør for Myran ble det bygd ei hytte som skjul for to serbiske krigsfanger. Det er i dag reist ei minnestøtte på stedet.

Jens Kåre Vågen forteller om flyktningruta til marsjdeltakerne som er samlet ved Serberstøtta i Elvdalen. Foto: Turid Vandbakk

- De het Milos og Bogljub og var i 20-årsalderen. De oppholdt seg i hytta i om lag tre måneder. Den 6. 6. juni 1943 skulle de få hjelp av en kar som skulle få dem over til Sverige. De ble lurt, for det viste seg at det var angiveren Karl Adding som skulle få dem i sikkerhet. Han kjørte dem rett til fangeleiren på Falstad, forteller Vågen.

Fra Ørlandet

I følge Vågen var det 76 serbiske og russiske fanger som greide å rømme fra fangenskapet på Ørlandet.

- Det vi med sikkerhet vet er at 16 kom seg over til Sverige. Hvor mange som benyttet ruta vi gikk søndag er usikkert, men det er et sted mellom 15 og 20. Vi har brukbar oversikt over serberne, men hvordan det gikk med russerne har det vært verre å få sikre opplysninger om, sier Vågen.

Mosetran

Han forteller at 25 personer deltok i søndagens marsj på om lag 10 kilometer i terrenget mellom Myran og Mosetran. Fire av deltakerne valgte å gå tilbake til utgangspunktet på Myran igjen.

Mosetran var stedet de jødiske flykningene ble holdt i skjul før motstandsfolk i Leksvik loset dem over til Sverige i desember 1942. Dette er temaet i den første delen teateroppsetningen «Operasjon Oleander».

Jens Kåre Vågen forteller om flyktningruta til marsjdeltakerne som er samlet ved Serberstøtta i Elvdalen. Foto: Turid Vandbakk