- Kommunen akter å dekke det den billigste modell av driftssikker smarttelefon anslått til ca 2500 kroner. Anslått investeringskostnad er satt til 2 500 000, skriver rådmennene i Ørland og Bjugn kommuner i sin felles søknad til kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet kunngjorde i april at de stiller 150 millioner kroner til disposisjon til veier og digitaliseringstiltak i kommuner som skal slå seg sammen.

Ørland og Bjugn ønsker gang- og sykkelvei mellom Botngård og Brekstad, fiber mellom rådhusene, nye mobilmaster, og smarttelefoner til alle kommunalt ansatte i den nye kommunen.

2,5 millioner på telefoner

Bjugn har påbegynt et samarbeid med Telenor for å se på konseptet Smart kommune. Kommunen ønsker å gi alle kommunalt ansatte tilgang til smarttelefon for å sikre god kommunikasjon i organisasjonen og for å digitalisere servicetilbudet til innbyggerne i kommunen.

Ørland kommune er i dag i planleggingsfasen for å innføre et nytt telefonsystem for å effektivisere sitt sentralbord og ønsker også økt kommunikasjon, og oppdaterte avtaler med telefonen slik at avtalene alltid er oppdatert.

For å få sammenslåingen av de to store organisasjonene til å gå smertefritt, ønsker den nye kommunen penger til å sette i gang arbeidet nå. 2,5 millioner til å kjøpe nytt telefonsystem med smarttelefon til hver ansatt, og 500 000 kroner til opplæring.

Rådhus til rådhus

Det er planlagt aktivitet i begge av dagens rådhus i den nye kommunen, der kommunal administrasjon med forskjellige oppgaver vil sitte både i Botngård og Brekstad. I en digital kommune vil det være viktig med en god bredbåndsforbindelse mellom de to store kontorstedene.

Administrasjonene for de to kommunene søker om sju millioner kroner for å få på plass fiberlinjen.

- Digitaliseringsprosjektene vi søker om henger sammen. De er avhengige av hverandre for å endre den måten vi utøver tjenestene til våre innbyggere. Man er nødt til å ha bredbånds- og mobildekning og mobile enheter å jobbe på om det skal fungere, sier Bjugn-rådmann Emil Raaen.

Nye mobilmaster

Som en telefon-basert digital kommune, vil kommunen være avhengig av å ha stabil tilgang til fagprogram som del av hjemmebesøk i tjenestene over hele kommunen. Uten mobildekning, har de ansatte ikke mulighet til å rapportere inn før de forflytter seg til et sted med dekning.

Rådmennene ser for seg et behov for to nye mobilmaster for å bedre mobildekningen i Ørland-Bjugn. Med fremføring av strøm, vil det totalt koste i overkant av to millioner kroner å få på plass.

Døgnåpent

Gjennom det interkommunale samarbeidet på Fosen, er både Ørland og Bjugn med i prosjektet Døgnåpen digital forvaltning. Her skal så mye som mulig av tjenestene og skjemaene kommunens innbyggere trenger være tilgjengelig på nett hele døgnet.

- Utfordringene i det videre arbeidet består hovedsakelig av manglende interne ressurser i deltakerkommunene, skriver rådmennene i sin søknad.

De skriver at ved bruk et budsjett på 5 millioner kroner i prosjektet, vil den nye kommunen få en splitter ny plattform og et kompetanseløft slik at innbyggerne i den ny kommunen får et løft i sitt tjenestetilbud som kommer sammen med den nye kommunen.

Sykkelvei Botngård - Brekstad

Det største tiltaket administrasjonene mener Staten bør støtte de to kommunene med, er å få på plass midler for å starte arbeidet med å binde Botngård og Bjugn sammen med gang- og sykkelvei.

Administrasjonen skriver at prosjektet med sammenhengende gangvei mellom det som i dag er to kommuner vil koste flere titalls millioner kroner. Kommunene søker om 20 millioner kroner for å få startet opp arbeidet med de viktigste strekningene for å øke mobiliteten mellom dagens to kommuner.

- Dette vil øke tilgjengeligheten og gjøre veistrekningen mer trafikksikker. Det er en viktig sak å få på plass gang- og sykkelvei mellom Brekstad og Botngård for å bryte ned barrierer. Det er symbolsk viktig. Samtidig vil dette binde de to kommunedelene sammen uten behov for å bruke bil eller føle på trafikksikkerheten, sier Raaen.

Riks-interesse

Kommunaldepartementet har i sin kunngjøring av midlene til å binde nye kommuner sammen, satt en maksgrense på søknader på fem millioner kroner. Bjugn-rådmann Raaen sier det ikke ligger noen større strategisk tanke bak å søke om totalt 37,2 millioner kroner.

- Vi søker på de reelle behovene vi har når vi slås sammen. Det er bakgrunnen for at vi søker slik vi gjør. Digitaliseringsprosjektene henger sammen. Gangvei er kjempeviktig i nykommunen, sier rådmannen.

Han mener det bør være av rikspolitisk interesse å støtte områder der kommuner er tvunget sammen.

- Jeg tror det er viktig at Staten i større grad ser rollen til å bidra til en vellykket start for nye kommuner der tvang er inne i bildet. Jeg håper Staten ser det ansvaret, også de mulighetene de har, sier Emil Raaen.