Hendelsen fant sted cirka klokken 18.40 fredag kveld. Det er etter alt å dømme en kulvert som har kollapset under veibanen. Det er ikke mulig å kjøre forbi stedet. Det betyr i prinsippet at Fosen og Roan kommune er delt i to. Noen bilister har etter det Fosna-Folket kjenner til kjørt en gammel vei ned mot kraftstasjonen og videre ned mot Vik ved Bessaker. Veien der skal imidlertid være i svært dårlig forfatning.

Stengt på ubestemt tid

- Det er usikkert når veien kan åpnes igjen. Det er et omfattende arbeid som må til. Slik det er nå er det helller ikke mulig for utrykningskjøretøy å passere forbi stedet. Fylkesvei 715 er nå stengt ved krysset med fylkesvei 15, og ved avkjøringen til vindparken, opplyser vaktoperatør Per Morten Trymer ved Veitrafikksentralen.

Ingen anbefalt omkjøring

- Vi har ingen omkjøringsmuligheter vi kan anbefale. At folk som er kjent i området vet om småveier hvor det går an å kjøre er mulig, men det er ikke veier vi går ut og anbefaler, sier Trymer klokka 20.50 fredag.

Veien blir stengt i helga

- Vi jobber med å få på plass ei midlertidig bro, men veien blir nok stengt i helga, sier Kristian Brødreskift i Statens Vegvesen fredag kveld

Mesta og Statens Vegvesen var på befaring der veien kollapset tidligere i dag. - Heldigvis ble ingen skadd da veien kollapset. Hadde dette skjedd på nattestid kunne det gått langt verre, for da er det ikke sikkert sjåføren hadde sett skadene på veien, forklarer Brødreskift

- Rakk å bremse

Sjåføren av bilen som kjørte ned i veikollapsen skal ha kommet uskadd fra hendelsen.

- Jeg møtte to biler. Like etterpå så jeg veien forsvinne foran meg. Siden bilene jeg møtte kom velberget over, må det ha rast like før jeg kom til stedet. Jeg rakk å bremse mye og jeg hadde nesten ikke fart på bilen da jeg kjørte nedi, forteller Kjetil Hagen.

- Raste under meg

Han jobber i anleggsfirmaet Tore Løkke AS og var på vei hjem til Osen etter jobb da hendelsen skjedde.

- Bilen sto fast der veien hadde kollapset. Det raste fortsatt under meg, og jeg måtte bare skynde meg å komme meg "på land", sier Hagen.

- Var du nervøs?

- Du kjenner det ja, svarer osingen.

Kulvert

Hagen mener det fort kunne gått mye verre.

- Hadde ikke jeg rukket å bremse ned, hadde det ikke trengt å gå så bra. Hadde noen kommet kjørende sørover, hadde de ikke hatt like god sikt. Det kunne gått riktig galt om man hadde kjørt nedi hullet der i 80 kilometer i timen, mener han.

- Visste om ødelagt kulvert

Hagen, som selv jobber som anleggsarbeider, mener at veikollapsen var en kalkulert risiko.

- Det er en kjent sak at rørene under veien var rustet opp. Da de skulle frakte vindturbiner opp på Skomakerfjellet tidligere i vinter, måtte de legge på forsterkninger på veien. De kniper bare igjen pengesekken. Dette er ikke det eneste stedet hvor man vet at det er ødelagte kulverter. Ved Sørgjerd i Osen raste også veien sammen. Der har de bare stengt det ene feltet. De har ikke utbedret veien, sier bilisten.

Under oppsikt

- Vi har hatt rørene under oppsikt en tid, men vi visste ikke at de var så nær ved å kollapse. Vi har mange slike kulverter i fylket, og kulverten i Roan står på ei prioriteringsliste, men nedpå lista et stykke. Nå må vi gjøre noe med den, sier seksjonsleder Arne Iversen i veiseksjonen hos veivesenet i Sør-Trøndelag fredag kveld.

- Men hvorfor har dere ikke gjort noe med den når dere måtte forsterke kulverten i forbindeles med vindturbintransporten?

- Nå kjenner jeg ikke til hvor mye den tåler, men vindmølletransporten hadde en ekstrem last, så derfor måtte vi legge forsterkning, sier Iversen.

- Enormt langt rundt

Roan-ordfører Einar Eian (H) mener også at det er en kulvert som har kollapset på stedet.

- Enten må de få på plass en midlertid bru, eller så må det gjøres en hastejobb. Men en hastejobb der tar sikkert noen dager, mener han.

Eian sier veikollapsen får store konsekvenser for kommunen.

- Roan er delt i to. Eneste omkjøringsmulighet er enormt lang, sier han.

Det røde krysset viser hvor veien er stengt. Foto: Google maps