– Med kampanjen Hold Midt-Norge rent ønsker vi å bidra til at strender fra Helgelandskysten til Romsdalshalvøya blir ryddet, forteller Marianne Brødreskift i Fosen renovasjon.

Kampanjeperiode

Frivillige som vil rydde strender vil få søppelsekker og avtale om henting av avfall hos sitt lokale renovasjonsselskap.

­­– Vi legger opp til en kampanjeperiode fra 1. mai til 20. juni, men selvfølgelig med mulighet til å rydde både før og etter, opplyser Marianne.

­Oppmerksomheten rundt forsøpling i havet har trolig aldri vært større enn nå i vår. En strandet hval, en torsk med flaske i magen, plast i Barentshavet og på havets dyp. Sakene gjør inntrykk, og mange har fått øynene opp for at vi må gjøre en innsats for å hindre at avfallet havner i sjøen. Alle som vil gjøre en innsats ved å plukke avfall i strandsonen oppfordres til å melde seg på kampanjen.

Nylig var samarbeidspartnerne samlet for å gjøre de siste forberedelsene til årets kampanje. Fra venstre Marianne Brødreskift (Fosen Renovasjon), Solfrid Hoel Varskog (Envina), Tone K. Berg (Trondheim Renholdsverk), Øyfrid S. Knudsen (Innherred Renovasjon), Arne Buseth (RIR), Bård Sandnes (Midtre Namdal Avfallsselskap), Arne Kristian Mo (HAMOS), Toril Haltbrekken Forsmo (SHMIL) og John Olav Skjesol (Steinkjer kommune).

Målet er 246 tonn

Kampanjen er en videreføring fra i fjor. Da var seks selskap med og det ble samlet inn 110 tonn avfall. I år har fire selskap til meldt seg på. Kampanjen dekker dermed hele kysten fra Midsund i Møre og Romsdal til Leirfjord i Nordland, en total strandlinje på 24 985 km (inkludert øyer).

Målet for årets kampanje er å samle inn 246 tonn avfall.

– Det er et veldig realistisk mål, mener Marianne, men vi klarer det ikke uten innbyggernes hjelp. Vi oppfordrer organisasjoner og enkeltpersoner til å gjøre en innsats for å rydde bort plast og annet avfall langs strendene våre.

– Alle som vil delta kan hente sekker gratis på rådhusene i Rissa, Ørland, Åfjord og Bjugn Kommune eller på kontoret hos Fosen Renovasjon. Når ryddeaksjonen er ferdig vil renovasjonsselskapene sørge for å hente avfallet, og sende det videre til forsvarlig behandling.

Skal kåre årets strandrydder

Som en ekstra inspirasjon vil vi kåre "Årets strandrydder" for Midt-Norge og for lokalområdet. Kåringen foregår ved loddtrekning blant alle registrerte organisasjoner og enkeltpersoner. Premien er diplom og 10.000 kroner for "Årets strandrydder Midt-Norge".

Det blir i tillegg en fotokonkurranse på Instagram. Ta bilder under ryddingen og tagg dem med #holdmidtnorgerent, så blir du med i trekningen av flere premier underveis i kampanjeperioden.

Fosen Renovasjon IKS samarbeider også med Museet Kystens Arv. Museet åpner nye utstillinger sommeren 2017, med blant annet utsilingen «Håp for havet».

Avfall i havet

- Et av temaene i denne utstillingen er forurensing og avfall i havene. Her vil museet stille ut noe avfall som er plukket i nærområdet. Dette kan være noe som er spesielt på en eller annen måte, eller noe som er helt typisk avfall i havet sier Brødreskift.

Ryddere oppfordres til å ta bilde av den tingen som de finner på stranda som de vil melde på i konkurransen og sende til post@fosen.renovasjon.no. Ta vare på tingen til vinneren er kåret, slik at den kan stilles ut på museet.

De som vil delta oppfordres til å melde seg på nettsiden eller å kontakte Fosen Renovasjon IKS.