- Meieriet kan inneholde så mye. Tenk om man kan få på plass en meieributikk igjen, eller en meiericafé, sier Margaret Aune, leder i Ørland frivilligsentral.

Hun holder på å flytte Frivilligsentralens kontorplasser til Meieriet.

Aune og Gunn Berit Tangen, styreleder i Meieriet - Frivillighetens hus, håper Ørland kommune vil bevare Meieriet i kommunal eie, og satse på bygget som et møtepunkt i hjertet av Brekstad.

Bo- og blilyst

Mange politikere i flere av Fosens kommuner ønsker å satse på bo- og blilyst for å sikre vekst langs kysten. Blant disse er Ørland kommune.

- Meieriet kan bli et samlingspunkt midt i «gata» gjennom samarbeid mellom frivilligheten og nærings- eller gründermiljø. Det vil være viktig, sier Aune.

- Tilflyttergruppa på de mellom 20 og 30 år er i alderen hvor man bestemmer seg hvor man vil bosette seg. De er opptatte av aktiviteter og et fullstendig tilbud. I meieriet kan man for eksempel legge til rette for kontorplasser for fjernstudering eller andre som ellers ville pendlet, fortsetter hun.

- Den fremtidige fergekaien vil være rett nedenfor, og det er fem minutter å gå til hurtigbåten, legger Tangen til.

Les også: Fant penger til bolyst på Uthaug

Supplement

I dag har åtte lag og organisasjoner fast tilholdssted i Meieriet.

- Vi ser den kompetansen ungdommen har tilgang på. Ikke alle passer i idrettslaget eller på kulturplassen. Det er viktig at vi har plass for dem også i samfunnet, sier Tangen.

De to er klare på at et større tilbud og flere åpningstimer på Meieriet ikke vil være en konkurrent til dagens aktivitetstilbud.

- Kunstforeninger er en stor leietaker i Meieriet i dag. Det kunne være et mulig atelier. Det skorter ikke på idéer. Vi kan få til noe enda større enn et sted lag og foreninger kan være, sier Tangen.

Tenke fremover

I forslaget til kommunebudsjett for 2018, er det foreslått en post på 250 000 kroner til Meieriet.

- En møteplass der unge og eldre kan møtes, der ulike aktiviteter finner sted gir et tilbud og muligheter kommunen sårt trenger. Det er viktig og riktig å satse på det, mener Aune.

- I kommuneplanen anslår man en befolkningsvekts på 35 prosent. Det er ganske heftig. Da må man satse på aktivitetstilbudet, fortsetter hun.

- Mange lag og foreninger dekker både Ørland og Bjugn. Vi må tørre å tenke de langsiktige tankene. Med kort vei til Trondheim, er det enklere å få folk fra spennende miljø i Trondheim hit til oss for å få en enda større bredde i tilbudet, sier Gunn Berit Tangen.

Etter planen skal Aune orientere tre av de politiske komitéene om Meieriet og Frivilligsentralen før jul.