Fosen-mannen er siden 2013 dømt fire ganger for grove bedrageri eller lignende forhold. Til sammen har han lurt godt over 50 personer for over 700 000 kroner. Det viser de tidligere bedrageridommene mot mannen.

Rolex til 88 000

Fremgangsmåten er i stor grad likedan. Fosningen opererer ofte via netthandel og lurer folk som er bosatt forskjellige steder i landet. Fosen-mannen sier han har en vare som han skal selge. Deretter får han kunden til å forskuddsbetale, men kunden mottar aldri noen vare i posten.

Eksempelvis lurte fosningen i 2015 en mann til å forskuddsbetale 88 000 kroner for en Rolex-klokke som fosningen ikke var i besittelse av.

Av dommen fra januar i år går det frem at fosningen er diagnostisert med blant annet «patologisk spillavhengighet».

Betinget straff

Fosningen ble senest i januar i år dømt til åtte måneders fengsel for 28 bedragerier, 3 forsøk på grove bedrageri samt 1 identitetstyveri.

Tre måneder av fengselsstraffen ble gjort betinget med en prøvetid på tre år. Det innebærer at dersom fosningen begår nye lovbrudd i prøveperioden, så må han i fengsel for å sone den betingede straffen.

Likevel var fosningen inntil nylig fortsatt ikke pågrepet, og det til tross for at han siden mai i år og helt frem til i august skal ha svindlet minst ti personer.

Det som er vanlig praksis når domfelte begår nye forhold i prøvetiden, er at det avsies en ny samlet dom som både ivaretar den betingede straffen samt de nye straffbare forholdene.

Politiet kan imidlertid gå til retten for å be om varetektsfengsling, noe som vil hindre mistenkte i å begå nye forhold. Her kan påtalemyndigheten bruke gjentakelsesfaren som et argument.

- Ville ikke forklare

Etterforskningsleder Roy Inge Aas ved Fosen lensmannsdistrikt opplyser at den første nye anmeldelsen på fosningen er registrert den 16. mai i år. Saken gjaldt ifølge politiet et forsøk på bedrageri.

I juni ble Fosen-mannen tatt inn til avhør hos politiet.

- Han ønsket da ikke å forklare seg. Det er en rettighet han har, forklarer Aas.

Han legger til at Fosen-politiet på det tidspunktet ikke kjente omfanget av saken.

Gjøvik-mann ble lurt

Fosna-Folket skrev den 13. juli i år om Nils Borch fra Gjøvik som den 29. juni ble lurt av Fosen-svindleren. Borch hadde forskuddsbetalt 7300 kroner til fosningen for en mobiltelefon som han aldri fikk tilsendt. Borch anmeldte saken og Fosna-Folket fikk fra politiet bekreftet at de hadde mottatt en anmeldelse.

Fosna-Folket var i kontakt med Fosen-svindleren i forbindelse med artikkelen i juli. Fosningen ønsket da ikke å kommentere saken.

Nils Borch (innfelt) la ut denne annonsen på Finn.no. Fosningen tok så kontakt med ham og tilbød å selge ham en slik telefon. Borch overførte 7300 kroner til fosningen, men mottok aldri noen mobil.

Skulle kjøpe høy

Den 3. juli i år ble Linda Lüdemann fra Notodden kontaktet av Fosen-svindleren. Lüdemann bor på et småbruk med familien, og hun og datteren har to hester. Telemarkingen fikk tidligere i sommer beskjed om at deres faste fôrleverandør ikke kunne levere, og la derfor ut en annonse på Finn.no om at hun ønsket å få kjøpe fem tonn høy til hestene. Årets rekordtørre sommer på Østlandet førte til fôrmangel og Lüdemann var avhengig av å sikre grovfôr til de to hestene til vinteren.

- Han ringte meg utpå ettermiddagen samme dag som jeg la ut annonsen på Finn.no. Jeg var ute med hesten da han ringte, og jeg fikk ikke med meg hele navnet hans. Mannen sa at jeg skulle få kjøpe fem tonn høy for 15 000 kroner. Han sa han hadde 20 tonn høy i Gjerdrum, og at han skulle få levert høyet hos meg på Notodden når han hadde flere kjøpere i området her, opplyser hesteeieren.

Lüdemann forteller at fosningen ville ha 7500 kroner som forskuddsbetaling for høyet.

- Jeg overførte beløpet til ham via Vipps da jeg hadde kommet meg hjem. Jeg så hele navnet hans da, men det falt meg ikke inn å undersøke ham noe nærmere, forteller hun.

Lüdemann opplyser at forskuddsbetaling av fôr var vanlig i sommer. Hun påpeker videre at Fosen-mannen virket svært troverdig og overbevisende.

Skjermdumpen viser Lüdemanns overføring av 7500 kroner til Fosen-mannen.

Betalte 9250 kroner

Lüdemann skrev til fosningen at hun ønsket å få høyet levert cirka den 20. august.

Skjermdumpen viser dialogen mellom Lüdemann og fosningen.

- Han sa at han var veldig fleksibel på levering, og at han også kunne levere det tidligere om det var ønskelig. Ti dager etter dette ringte Jonas Mogstad-Andersen, som er en kamerat av meg. Han fortalte at han sto i samme situasjon som meg og lurte på om jeg visste av noe høy. Jeg formidlet da kontaktinfo til fosningen, forteller hesteeieren.

Fosna-Folket har også intervjuet Jonas Mogstad-Andersen. Han eier fire hester og bor i nabokommunen Bø i Telemark.

- Jeg ringte fosningen og sa jeg ønsket å kjøpe seks tonn høy. Han virket veldig overbevisende, og ba meg blant annet ringe opp litt senere fordi han ville sjekke om han hadde nok høy til å levere. Da vi snakket sammen igjen sa han at han hadde det, og tilbød meg seks tonn høy til 18 500 kroner, forteller Mogstad-Andersen.

Fosningen ville ha halvparten av beløpet som forskuddsbetaling, og telemarkingen overførte derfor 9250 kroner til Fosen-mannens bankkonto.

Skjermdumpen viser dialogen mellom Mogstad-Andersen og fosningen hvor Fosen-mannen ber Mogstad-Andersen sjekke ut om straksbetaling er mulig.

Fikk ikke kontakt

Først etter flere uker begynte hesteeierne Lüdemann og Mogstad-Andersen å ane ugler i mosen.

- Jeg prøvde å ringe ham i ferien, jeg kan tenke meg det var rundt den 20. juli, men jeg fikk ikke svar. Jeg ringte kanskje fire, fem ganger, men jeg tenkte at han kanskje var på ferie. Det var imidlertid tørke her, og jeg tenkte å be om å få høyet levert tidligere, forklarer Lüdemann.

Høyet skulle leveres den 20. august, men heller ikke da fikk hun kontakt med Fosen-mannen.

- Da jeg begynte å undersøke ham litt nærmere på internett, fant jeg ut at han er en svindler, forteller hun.

Lüdemann og Mogstad-Andersen anmeldte saken hos politiet i Notodden tidligere denne uka.

Vurderer nødslakt

De to hesteeierne fra Telemark står nå uten fôr til hestene i vinter. Begge sier at det er et alternativ å nødslakte dyrene.

- Pengene er en ting, men det verste er at vi ikke vet hva vi skal gjøre med dyrene. Jeg er lei meg, sint og redd for at vi ikke skal klare å skaffe nok grovfôr til vinteren. Fôrkrisen er over hele Europa, og det som importeres hit er ofte av meget dårlig kvalitet og selges til blodpris. Folk har pakket opp fôr som er muggent og det er også funnet kadaver i fôret. Det er skremmende hvor mye svindel som foregår i forbindelse med denne fôrkrisen, sier Lüdemann.

Hun synes det er vanskelig å stole på fôrtilbudene som nå kommer.

- Jeg har ikke lyst til å fôre hestene med dårlig høy som de kan bli syke av, men det handler jo om å holde liv i dem. Alternativet til å ikke skaffe fôr, kan bli nødslakt. Piceur, hesten til datteren, håper jeg vi kan omplassere eller oppstalle et sted som har fôr. Jeg ønsker ikke at datteren min skal miste ham på denne måten. Min hest, Peace, vil være vanskelig å flytte. Det krever nøye overvåkning og kunnskap om fôring for at hun skal trives, sier Lüdemann.

Linda Lüdemann sammen med hestene Peace, en hvit American Paint Horse med brune flekker, og Piceur, en 17-årig connemara ponni. Peace er intolerant for sukker og trenger derfor høy av god kvalitet og med lite forurensing, forteller Lüdemann. Foto: Privat

Mogstad-Andersen i nabokommunen Bø tenker i samme baner.

- Tapet av pengene skal jeg fint overleve, men når han holder på sånn så går det utover dyrene. Nå har jeg fire hester som står uten fôr. Det er veldig vanskelig å få tak i noe nå, i hvert fall når det nærmer seg høsten. Det begynner å bli litt krise. Beitene er tomme flere steder. Det er trist om jeg må skyte hestene på grunn av en som skal lure penger av folk, sier han.

Telemarkingen har for øvrig ingen tro på at han noen gang ser noe mer til de 9250 kronene han overførte til Fosen-svindlerens konto.

Lurt i august

Fosna-Folket har vært i kontakt med ytterligere en mann som sier han har blitt lurt av fosningen. Mannen, som er fra Vestlandet, synes det hele er flaut og ønsker å være anonym. Fosna-Folket har imidlertid fått oversendt skjermdumper som viser dialogen mellom ham og Fosen-svindleren. Politiet på stedet fornærmede bor bekrefter å ha mottatt anmeldelsen, men forteller at saken foreløpig ikke er oversendt Fosen lensmannsdistrikt.

Vestlendingen forteller til Fosna-Folket at også han la ut en annonse på Finn.no om at han ønsket å kjøpe en bestemt vare.

Han mener det var rundt den 12. august at Fosen-mannen tok kontakt og tilbød ham å selge varen.

Vestlendingen forteller at han overførte 3000 kroner til fosningen som forskuddsbetaling.

- Han var utrolig karismatisk. Det han skulle selge var helt fair prisa. Det var ingenting som manglet. Han hadde satt seg godt inn i det utstyret han skulle selge, og det var ikke noe som var mistenkelig. Han er en ypperlig manipulator, sier han.

En stund etter at han hadde overført pengene, begynte vestlendingen å ane at noe kunne være galt. Han gjorde da et bildesøk på Google av varen han hadde kjøpt.

- Jeg bladde sikkert flere hundre bilder nedover. Da fant jeg akkurat de samme bildene som han hadde sendt av varen sin, forteller vestlendingen.

Han sendte da en melding til Fosen-mannen og spurte «jeg har blitt lurt ikke sant»?

«Det har du», svarte fosningen ifølge skjermdumpen Fosna-Folket har fått tilsendt.

Skjermdumpen viser dialogen mellom vestlendingen og fosningen hvor fosningen bekrefter at vestlendingen har blitt lurt.

- Erkjenner

Etterforskningsleder Roy Inge Aas ved Fosen-politiet forteller at de per den 23. august har mottatt totalt ti bedragerisaker hvor Fosen-mannen er anmeldt. Dette er i hovedsak saker som har blitt oversendt Fosen-politiet fra andre politidistrikt. Aas opplyser at ytterligere to saker kan være på vei inn. Han bekrefter at anmeldelsene dreier seg om bedrageri i sammenheng med salg av eksempelvis høy og mobiltelefoner.

Mens fosningen ikke ville forklarer seg i juni, opplyser Aas at Fosen-mannen selv tok kontakt med politiet nå i august.

- Han er nylig avhørt og han ønsket å forklare seg. Han erkjenner å ha begått de fleste forholdene som er anmeldt, bekrefter etterforskningslederen.

På spørsmål om hvorfor fosningen har fått fortsette å svindle folk i flere måneder uten å bli pågrepet og varetektsfengslet, viser Aas til politiadvokaten på saken.

Fosna-Folket har torsdag ettermiddag og fredag gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med politiadvokaten som har saken. Per fredag ettermiddag har ikke lokalavisa fått svar.

Fosna-Folket fikk så sent som torsdag ettermiddag opplyst at Fosen-svindleren fremdeles ikke er pågrepet.

Sør-Trøndelag tingrett opplyser at det ikke er berammet noen fengslingsmøter i saken.

- Helt meningsløst

Telemarkingen Mogstad-Andersen, som ble lurt av fosningen i midten av juli, blir irritert når han får høre at fosningen fremdeles ikke er pågrepet og varetektsfengslet.

- Det synes jeg er veldig dumt. Jeg vet ikke om politiet har for mye å gjøre eller om de har mer alvorlige saker å prioritere, men dette går selvfølgelig utover de Fosen-mannen prøver å lure, sier han.

Hesteeier Lüdemann reagerer også.

- Når sannsynligheten for gjentagelse er nærmest 100 prosent, er det helt meningsløst at vedkommende går løs. Det er ren ansvarsfraskrivelse fra myndighetenes side, mener hun.

Ingen kommentar

Fosna-Folket har forsøkt å kontakte Fosen-mannen for å informere ham om denne artikkelen og for å gi ham en anledning til å kommentere saken. Lokalavisa har ikke fått svar per telefon, men har sendt spørsmål skriftlig til fosningen. Fosna-Folket har per klokken 15.00 fredag ikke mottatt noe svar. Lokalavisa har også via tredjeperson fått formidlet at fosningen ikke ønsker å kommentere saken.

Da Fosna-Folket sist var i kontakt med Fosen-mannen i juli, var han dessuten tydelig på at han ikke ønsket å si noe til avisa verken da eller på et senere tidspunkt.